Делото за добива на газ в Добруджа продължава догодина

Делото за добива на газ в Добруджа продължава догодина

Следващото заседание по делото за добив на газ в Добруджа ще бъде на 15 януари 2021 година. Тогава ще бъде изслушано вещото лице по назначената здравно-екологична експертиза.

Според експертизата на вещото лице, геофизикът проф. д-р Бойко  Рангелов, „Hе съществуват хипотези, при които е възможно радиоактивно замърсяване на повърхности или подземни води, при прилаганата технология на сондиране и добив, поради липсата на повишена и опасна радиоактивност в разглеждания пласт“.

Иванка Казакова, една от тримата заинтересовани, конституирани по делото, заяви в ефира Радио Варна, че оспорва тази експертиза. След настояване на Казакова и другите заинтересовани лица, съдът постанови да се изискат от Министерство на енергетиката протоколите от сондажите, за да се види дали има запазени ядкови проби, като веществен материал от тези сондажи.

Иванка Казакова коментира ситуацията, според която „Самият инвеститор съобщава, че радиоактивността в някои скали, през които са преминали, е аномално висока. Вещото лице обаче казва, че това не е така. В същото време вещото лице призна, че не разполага с уред, с който да измери наличието на уран, чрез засичане на алфа-активност“.

Припомняме, че делото е образувано през 2018 година по жалба от „Русгеоком“ ЕАД –София срещу Решение на Директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна. С него екоинспекцията е отказала да одобри осъществяването на инвестиционно предложение за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.