Делото „Гранити” влиза в търновския апелативен съд

Делото „Гранити” влиза в търновския апелативен съд

Великотърновският апелативен съд насрочи дата за разглеждане на делото за отвличането и убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов, известно още и като делото „Гранити”. Първото заседание ще се проведе на 4 октомври 2021 г.

Делото пътува вече четири години из различните съдебни инстанции в страната. Първото му разглеждане бе от окръжен съд Бургас, който с присъда от 17 юли 2017 г. признава подсъдимите Стоян П., Стоян К., Нено С. и Станислав М. за виновни в това, че на 6 март 2008 г.  извършили въоръжено похищение на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов и на същата дата в местността Горска нива край несебърското село Паницово го убили с куршум от пистолет в главата. На четиримата бяха определени присъди между 17 и 20 години лишаване от свобода при първоначално строг режим. Четиримата трябваше да заплатят и общо 705 хил. лв. кръвнина и имуществени щети на близките на жертвата. Петият подсъдим, Галин К. е оравдан от окръжния съд в Бургас като невинен.

Решението на съда, оказа се, не удовлетвори никого. Срещу постановената присъда бе подаден протест както от прокуратурата, така и от защитниците на подсъдимите и от частните обвинители и граждански ищци. В апелативен съд Бургас е образувано въззивно дело. Поради невъзможност за образуване на състав, който да го разгледа обаче, то е изпратено във ВКС, който го прехвърля в апелативен съд Варна. Решението на варненските съдии обаче два пъти е отменяно от върховните съдии. Накрая поради невъзможност и там да бъде образуван съдебен състав за новото му разглеждане, то е определено за разглеждане в апелативния съд във Велико Търново.

„След постъпването на делото е извършено разпределение на случаен принцип, посредством Централизираната система за разпределение на делата. Извършен е видеозапис на разпределението, съгласно възприетата практика на ВТАС по отношение делата с висок обществен интерес”, се казва в съобщението от пресслужбата на ВТАС.  

Делото „Гранити” се отнася до убийството на собственикът на фирмата „Гранити” Стоян Стоянов на 6 март 2008 г. Истината по случая и днес, 13 години след убийството все още не е категорично установена. Версиите за причината за убийството са различни и се свързват с разкриване от страна на жертвата на канал за пране на пари и отказ от негова страна да купи терен на завишена цена.              

 

 

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.