0

Е пидемията Ковид 19 изкарва на сцената „Нов клиент“, който предпочита да готви у дома и да ползва местни храни. Това е един от най-любопитните изводи, който прави доклад-анализ на авторитетната консултантска компания Делойт. Докладът „Въздействие на Ковид -19 върху сектора на храните в Централна и Източна Европа“ бе представен и коментиран от Светлана Боянова, председател на Института за иновации и Агостратегии по време на международно онлайн събитие, на което организацията бе един от домакините.

Епидемията Ковид 19 изкарва на сцената „Нов клиент“, който предпочита да готви у дома и да ползва местни храни. Това е един от най-любопитните изводи, който прави доклад-анализ на авторитетната консултантска компания Делойт. Докладът „Въздействие на Ковид -19 върху сектора на храните в Централна и Източна Европа“ бе представен и коментиран от Светлана Боянова, председател на Института за иновации и Агостратегии по време на международно онлайн събитие, на което организацията бе един от домакините.

Устойчиви

Анализът изтъква, че секторът на храните е бил най-устойчивият по време на разгара на епидемията. Според цифрите производството на храни през април е спаднало с едва 13%, докато останалите производства са се сринали с цели 43%. Продажбите на храни на дребно са се оказали много по-устойчиви от останалите, сочи още документът.


Варинти

Докладът разглежда няколко сценария след Ковида по отношение на храните. Един от най-любопитните е появата на новият клиент, който ще обърне напълно представите на днешния човек за пазаруване и бит, става ясно от доклада. Новият клиент не само ще предпочита да готви у дома. Той обаче иска да пазарува храни от местни производители с подчертано високо качество и екологично отгледани. Това е голям плюс за малките производители и малките търговци, твърдят икономистите. За сметка на това най-голям удар ще понесат хотелите и ресторантите.

Снимка 

Светлана Боянова от Института за Ионавции и Агростратегии представи доклада на Делойт за различните сценарии в икономиката вселдствие на Ковид 19