Дело за наследство се точи в съдилищата близо 26 г.

Дело за наследство се точи в съдилищата близо 26 г.

Гражданско дело за наследство е продължило 25 г., 11 месеца и 26 дни, съобщи Инспекторатът на ВСС. То е било образувано пред Софийския районен съд през април 1993 г. по искове за възстановяване на запазена част от наследство и е приключило окончателно през март 2019 г.

В продължителността на производството е включен и периодът от 14 г., 3 месеца и 17 дни, през който е било спряно поради водено от 1992 г. преюдициално дело в Софийски районен съд, по иск с правно основание чл. 7 от Закона за възстановяване на собствеността върху одържавени недвижими имоти, приключило с окончателен акт през март 2002 г. Основната причина за продължителността на преюдициалното дело е свързана с действията на съда по организация на съдебните заседания в първоинстанционното производство, продължило 6 г. и 7 месеца. От

насрочени 25 съдебни заседания, 12 били отложени

поради нередовна процедура по призоваване на страни.

Проверяващият състав на ИВСС е установил забавяне от 7 г. от приключване на преюдициалния спор през март 2002 г. до възобновяване на основното производство от СРС през март 2009 г. То се дължи на липсата на извършвани периодични справки за движението и приключването на делото по преюдициалния спор, което е довело до забавяне при възобновяването на основното дело. На следващо място,

съдът е допуснал пропуски и при организацията на съдебните заседания

по делото. Насрочени са били 14 съдебни заседания, като 5 от тях били отложени поради нередовно призоваване на страни, а други 8 - за събиране на доказателства.

Забавяния са допуснати и във въззивното производство пред Софийски градски съд, което продължило 5 г. и 9 месеца. Проведените 10 съдебни заседания по делото били насрочвани в интервали от 4 до 8 месеца. Въззивният състав се произнесъл с решение по делото 1 г. и 7 месеца след изтичане на законоустановения 30-дневен срок.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.