0

О т утре до 5 февруари в галерия „Арте“ може да се види самостоятелната изложба на Яна Петкова, в която художничката е представена по-широко, в различни свои амплоа – с картини, изпълнени в акрилна техника, тушови пейзажи и колажи.

От утре до 5 февруари в галерия „Арте“ може да се види самостоятелната изложба на Яна Петкова, в която художничката е представена по-широко, в различни свои амплоа – с картини, изпълнени в акрилна техника, тушови пейзажи и колажи.

„Не за първи път си мисля колко е трудно днес – в хаоса от визуално разноречие, бомбардиран от бързо менящи се моди и псевдо такива – да чуеш собствения си глас и да намериш своя единствен и уникален език. Към тези мисли се връщам и сега пред работите на Яна Петкова. Помня първите й още ученически творби, после участията й в някои изложби предимно с колажи, както и, пак в галерия „Арте“, в изложбата на фамилията, към която принадлежи и която свързваме с незабравимия и забележителен художник Найден Петков“, споделя за авторката изкуствоведът доц. Ружа Маринска.

Продукт на природно дарование и творческа енергия, подбраните творби за предстоящата изложба говорят за свят, в който се разчитат определени лични характеристики – безспорна емоционалност, изразена в деликатни нюанси, чувствителност към пулсацията на багри и фактури, в някои от нещата – недоизживяна декоративност на формата, може би като следа от академичното образование, коментира изкуствоведът. „Виждам бъдещето на Яна Петкова именно в разгръщането на тези – живописни и душевни – пространства, върху които тя ще сложи свой неповторим личен знак. От сърце пожелавам на младата художничка характер и отвореност към предизвикателствата на XXI век“, казва доц. Ружа Маринска.

Официално откриване не се предвижда, от 16 до 19 ч. в сряда ще има скромен вернисаж, а видео-разговорът на Ружа Маринска с художничката ще бъде публикуван в социалните мрежи, YouTube канала и сайта на галерия „Арте“: artegallery.eu.

Яна Петкова е родена през 1982 г. в София. Завършила е специалност текстил във факултета по приложни изкуства в Националната художествена академия при проф. Анна Бояджиева. Има специални интереси към работата с ръчна  хартия, монотипията, печата, към графични, живописни и приложни техники. Има няколко самостоятелни изложби и участия в десетки колективни експозиции през годините.