0

Р азширяване и модернизиране на Делфинариума, което включва изграждане на открит басейн със сцена за представления на открито през лятото, планират собтвениците на атракциона. Единственото по рода си в България атракционно съоръжение ще се сдобие и с отделение за майки-родилки и карантинен сектор, разкри управителят му Ивелин Симеонов.

Разширяване и модернизиране на Делфинариума, което включва изграждане на открит басейн със сцена за представления на открито през лятото, планират собтвениците на атракциона. Единственото по рода си в България атракционно съоръжение ще се сдобие и с отделение за майки-родилки и карантинен сектор, разкри управителят му Ивелин Симеонов.

Проектът предвижда създаване на комфортни условия и за младата двойка тюлени Лео и Бианка, които също също се опитват да създадат потомство и ще получат разширение. Проектът ще бъде реализиран върху парцел, непосредствено до настоящата сграда.

„Проектът предстои да бъде внесен за одобрение в Общинския съвет. Амбициите ни са и срещаме подкрепата на Общината в края на тази година да започнат строителните работи”, уточни Симеонов.

В събота в две безплатни представления в Делфинариума бе представен най-новият му обитател, новороденото бебе-делфин. С него родителите Доли и Кимбо вече имат 3 деца, като разликата от последното раждане е 14 години. Йоана и Бимбо са родените също тук преди това.

Йоана, както е прието в делфинските семейства, освен при раждането, участва и при отглеждането на бебето, но и като щура тийнейджърка го учи на закачливи лудории, казват от Делфинариума.

Експертите във варненския атракцион прилагат методика, която е предписана и стриктно наблюдавана от единствените двама специалисти в тази област, които са ангажирани за контрол и съвети по отглеждането и здравето на делфините. Откакто на 19 ноември е родено малкото, то е неотлъчно до майка си, 35-годишната Доли. А заради раждането му в края на миналата година, атракционът спря представления за месец.

Най-новият обитател на Делфинариума се е родил за около час, като месец преди това майката не е участвала в представления. Бебето е родено с опашката напред, защото в противен случай би се удавило. За раждането му са помогнали и другите женски от семейството, като са го избутали бързо към повърхността, за да вдиша първите си глътки въздух.

Малкият е много игрив и дори вече се включва в спектаклите, разкрива старши треньорът Илиян Василев, цитиран от chernomore.bg. Той обяснява, че малкото започва да подражава на по-възрастните делфини след втората си година, а след третата го поемат треньорите и започва неговото обучение.

В световен мащаб винаги се е считало, че ражданията на делфини в изкуствена среда са рядкост. Практиката доказва, че бебета са много уязвими и смъртността при тях е много висока – 65 на сто, разяснява още и специалистът по морски бозайници, Цветан Станев, който помага на треньорите при работата с делфините от създаването на Делфинариума през 1984 г.

Новороденото делфинче сучe на всеки 10-20 минути, като за едно денонощие поема около 12 литра високомаслено мляко. При раждането си малкото делфинче е било дълго около 80 см, а сега е над 120 см. Родило се около 8 кг., като в момента не се знае колко тежи, тъй като достъпът до него е забранен. Причината е, че до 6-месечната си възраст делфините са много уязвими. Освен това, страдат от всички човешки болести.

Бебето делфин все още няма име и предстои да бъде кръстено, като преди това с конкурс ще бъде избрано как ще се каза новият любимец на децата.