Делегация на ЕП загрижена за хуманното отношение към животните у нас

Делегация на ЕП загрижена за хуманното отношение към животните у нас

Делегация на ЕП, посетила България, е загрижена за хуманното отношение към животните, изнасяни от ЕС, съобщават от представителството на Европарламента у нас .

От там напомнят, че у нас между 20 и 22 септември е била 9-членна делегация на ЕП, за да обсъди прилагането на действащите правила на ЕС относно защитата на животните по време на транспортиране и възможните начини за подобряването им. Те са се срещнали със заместник-министри на земеделието, представители на административните и ветеринарните органи и посетиха българо-турския граничен контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево.

След посещението г-жа Тили Мец, председател на комисията ANIT, заяви, че като  председател на комисията ANIT и ръководител на делегацията, която посети България, е удовлетворена от посещението. Определи го като интересна и плодотворна мисия, благодарение и на доброто сътрудничество от страна на българските органи. Делегацията се срещна и обмени мнения с различни заинтересовани страни, включително високопоставени представители като заместник-министри на земеделието, но също така и с ветеринари и водачи на превозни средства за живи животни.

Мец напомня, че КПП Капитан Андрево е един от основните портали за автомобилен износ на живи животни за трети държави. Всяка година между 150 000 и 250 000 животни напускат Европейския съюз през българската граница с Турция и пътуват на изток. "Едновременно с това се изненадахме от данните за лекото намаляване на броя на животните, преминаващи през граничния пункт през последните години, което може да бъде свързано с увеличаване на износа по море през други европейски граници", казва тя.

И добавя: "Въпреки усилията на местните власти, и благодарение на неуморната работа на неправителствените организации за хуманно отношение към животните, за съжаление стана ясно, че нарушенията на Регламент 2001/05 са често срещани при превоза на живи животни през Капитан Андреево. Продължителността на транспортирането често е твърде дълга, животните са твърде млади, за да пътуват безопасно, липсва достатъчно вода или храна, и са налични проблеми свързани с топлинен стрес поради високите температури в региона през летните месеци. Делегацията беше информирана също така, че наличните съоръжения за почивка на животните не се използват систематично".

Мец изтъква още, че големият поток на живи животни през българо-турската граница е проблем, с който българските органи не могат да се справят сами, особено като се има предвид фактът, че много малко от изнасяните животни всъщност са от български стопанства. "Тази мисия ни помогна да видим по-ясно, че държавите членки трябва да координират повече и по-добре разрешенията и контрола на транспортирането на живи животни в рамките на Съюза и че ЕС се нуждае от актуализирани правила за защита на тези животни", завършва тя.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.