27 920 души получават български пенсии в чужбина и подават декларация „Живот“, според подписан международен договор. В това число влизат и правоимащите в Турция. Това съобщиха за вестник „Монитор“ от НОИ.

Българското законодателство предвижда пенсии в чужбина да се изплащат въз основа на международен договор, по който Република България е страна, или на европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност.

За всяка страна, с която България има подписан международен договор има отделен образец на декларация и различен период на подаване. Законодателството не предвижда ограничения само на българските граждани пенсиите да се изплащат в чужбина.

Българските пенсионери, които живеят в Турция, са задължени два пъти в годината - януари и юли, да декларират пред българските власти, че са живи, за да им бъдат изплатени българските пенсии, съобщават от Националния осигурителен институт. Към настоящия момент 15 010 пенсионери получават български пенсии в Турция. Те се явяват лично пред официален орган в южната ни съседка за заверка на декларацията за живот. Декларацията следва да е заверена само при личното явяване на лицето пред официален орган.

Пенсиите на лицата, за които документът не е получен в срок до 10 февруари - за първото полугодие на съответната календарна година, и до 10 август - за второто полугодие на същата, се спират.

Официални органи за заверка на декларациите са посланиците и консулите на България в Турция, турският Институт за социално осигуряване или други длъжностни лица, определени от турското вътрешно законодателство - община, кметство, областна управа, нотариус.

Когато лицето не представи посочената декларация, НОИ се свързва с чуждата компетентна институция, за да установи жизнения му статус. В случай на смърт НОИ изисква официална информация по въпроса и при надплатени пенсии прилага българското законодателство и съответния международен договор за събирането им.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Малчуганите с часове по дегустация и кръжоци по готварство

Пращат децата в мандри, в училище правят овощни градини (ТЕМАТА)

Малчуганите с часове по дегустация и кръжоци по готварство

Децата от първи до четвърти клас ще имат посещения на стопанства, мандри или селскостопански музеи, за да могат да научат откъде идва млякото и как от него става сирене или кашкавал.

Майката и бабата ще се борят да си ги върнат

Изведоха 3 деца от дома им заради мизерия (ОБЗОР)

Майката и бабата ще се борят да си ги върнат

Мизерия, мръсотия и липса на подходящи условия за живот са причините, заради които отдел от „Закрила на детето“ са извели 3 деца от дома им в с. Балша. В отдела постъпва поименен сигнал, според който децата са отглеждани в лоши хигиенно-битови условия в бивш магазин за хранителни стоки.

70 600 българи във Великобритания вече получили статут на уседналост

По повод твърденията на БСП, че правителството мълчи за мерките, които е предприело в защита на българите в Обединеното кралство при Брекзит без сделка, МВнР би желало да припомни действията, които досега е приела изпълнителната власт. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.