През 2018 г. средната цена на един декар земеделска земя достига 941 лв., което е със 7,9% повече в сравнение с 2017 г., съобщи Националният статистически институт (НСИ). Спрямо предходната година увеличение е отчетено в цената на нивите - с 12,6%. При постоянно затревените площи има намаление с 16,8%.

За миналата година най-висока e цената на земеделската земя в Североизточния район - 1345 лв. на декар. Увеличение спрямо предходната година е отчетено в Северния централен район - с 39,5%, и


в Южния централен район - с 22,7%


Цената на земята в Югоизточния район остава почти на същото равнище спрямо 2017 г., като е отбелязано слабо повишение с 0,8%. През 2018 г. се наблюдава поевтиняване на декар земеделска земя в Югозападния район - с 53,4%, в Северозападния - с 4,5%, и в Североизточния район - с 4 на сто.

През 2018 г. средната цена на рентата на един декар наета/арендувана земеделска земя достига 48 лв., което е с 4,3% повече спрямо 2017 г. Спрямо предходната година увеличението на рентата за нивите е с 6,4 на сто.

Според председателя на Тракийската асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов в района около Стара Загора цените на земеделската земя варират от 800 до 1100-1200 лв. за декар от първа до пета категория. Цените зависят от много фактори, но в последните 4-5 години

се наблюдава спокойствие на пазара


обяснява той. „На първо място от цената на културата, която се отглежда. Другият фактор е дали някои от големите играчи на пазара като инвестиционните фондове влагат в земеделска земя, но те засега спряха да купуват на всяка цена и са по-сдържани. Третият фактор са арендаторите. В районите със застъпено зърнопроизводство 80% от колегите купуват имотите, обявени за продажба в землищата, където работят. Излязат ли те от пазара на земя, цените ще тръгнат надолу. Причината арендаторите да купуват земя често е страхът им да не я вземе някой друг. Инвестицията обаче се възвръща едва след около 10 години“, пояснява Христов.

Държавната статистика отчита, че през 2018 г. най-висока средна рента от 69 лв. за ползване на земята е изплащана в Североизточна България. Увеличение на цената на рентата спрямо предходната година се наблюдава във всички статистически райони с изключение на Южния централен район. За миналата година най-висока рента са давали арендаторите в Североизточния район - 69 лв./дка. Увеличение на рентата спрямо предходната година се наблюдава във всички статистически райони с изключение на Южния централен район, отчитат от НСИ.

Инж. Борис Антонов, председател на Сдружението на собствениците на земеделски земи - арендодатели обаче смята, че


рентите са безбожно ниски


а арендаторите били хванали собствениците на земята за гушата. „В Северозападна България, където земята е плодородна, се плащат само по 40 лв. на декар, а в Добруджа рентата стига до 100 лв. Кооперации в районите на Централна Северна България и Тутракан например дават по 80-90 лв. на декар и отделно дивиденти на членовете си, дали земята си за обработка“, обясни браншовикът.

Радослав Христов обясни, че в Южна България рентата се изчислява през цената на фуражната пшеница, а не както в Северна да е фиксирана на твърда сума на единица площ.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В личното стопанство до 3 прасета, 2 говеда и 100 пилета

В личните стопанства на физически лица ще могат да се гледат до 3 прасета, различни от свине майки и некастрирани нерези, 2 едри преживни животни и приплодите им до 12-месечна възраст, 10 дребни преживни с приплодите им до 9-месечна възраст, два броя еднокопитни и приплодите им до 12-месечна възраст, 10 възрастни зайци с приплодите им, но не повече от сто броя общо, 50 възрастни птици независимо от вида и 100 бройлера или подрастващи птици независимо от вида. Това е записано в новите изисквания за по-висока биосигурност на такива обекти.

4 пъти по-голям бюджет за инвестиции в растениевъдството

Производителите на плодове и зеленчуци ще могат да се възползват от 4 пъти по-голям бюджет през 2020 г. по схемата „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция”. През 2019 г. в направлението беше разпределен ресурс от 3,6 млн. лв. За настоящата бюджетът е увеличен на 18,6 млн. лв., съобщи ДФЗ.

В Берлин министър Танева обсъжда ваксина срещу АЧС

Земеделският министър Десислава Танева ще обсъди възможността за създаване на ваксина срещу африканската чума по свинете (АЧС) със свои колеги от Германия, Австралия, САЩ, Корея и Китай на Международното изложение „Зелена седмица“ 2020 в Берлин, съобщи БТА.