Дейвид Малпас от Световната банка: Пандемията е пагубна за световната икономика

Дейвид Малпас от Световната банка: Пандемията е пагубна за световната икономика

Пандемията от коронавирус е “пагубен удар” за световната икономика, според президента на Световната банка Дейвид Малпас. Той предупреди, че препитанието на милиарди хора ще бъде засегнато от пандемията и прогнозира, че икономическата криза може да продължи десетилетие.

През май Малпас предупреди, че 60 милиона души могат да бъдат тласнати в “крайна бедност” от ефектите на коронавируса. Световната банка определя “крайната бедност” като живот с по-малко от 1,90 долара на човек на ден.

Въпреки това, в интервю за ВВС Radio 4 Дейвид Малпас заяви, че повече от 60 милиона души могат да се окажат с по-малко от 1 долар на ден.

„Комбинацията от самата пандемия и блокадите означават милиарди хора, чийто поминък беше нарушен. Това предизвиква загриженост. И двете преки последици – изгубени доходи, но също така и последиците за здравето, социалните последици, са наистина тежки.”, допълни президентът на Световната банка. Той поясни, че най-много са пострадали тези, които най-малко могат да си го позволят.

“Можем да видим, че индексите на борсата в САЩ са сравнително високи и въпреки това хората в бедните страни са не само безработни, но и неспособни да намерят работа дори в неформалния сектор. И това ще има последици за десетилетие. “

Световната банка, заедно със своите партньори, оказва подкрепа на най-тежко засегнатите страни, но казва, че е необходимо много повече. Институцията призовава търговски кредитори като банки и пенсионни фондове да предложат облекчение на дълга на бедните страни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.