0

З а съжаление огромната част от българите са русофили, затова властта се измъква от позиция по казуса Русия - НАТО. Българинът няма да приеме участие на България в някакви действия срещу Русия, това ще доведе до падане на правителството и до трайни проблеми у нас". Това коментира пред Нова нюз бившият говорител на служебния кабинет Антон Кутев от БСП.

За съжаление огромната част от българите са русофили, затова властта се измъква от позиция по казуса Русия - НАТО. Българинът няма да приеме участие на България в някакви действия срещу Русия, това ще доведе до падане на правителството и до трайни проблеми у нас". Това коментира пред Нова нюз бившият говорител на служебния кабинет Антон Кутев от БСП.

Според него има сериозен проблем, който изисква политически решения. "Ясно е, че сме членове на ЕС и НАТО и няма как да се правим на две и половина, няма как да не участваме. Властта се опитва да го пропусне и да не говори за това заради това, че българският народ не иска военни действия с Русия", смята той. И допълва, че Радев е единственият адекватен външнополитически играч.

"Трябва да има отстояна позиция по казуса. Позицията може да се превърне в разделителна линия в обществото ни, особено ако бъдем въвлечени в сблъсъци с Русия. Коалицията е изправена пред много различни проблеми - има тежка икономическа и здрава криза. Всичко това заедно води до сериозни рискове за правителството. Ако властта в близките 1-2 месеца не реши проблемите с Гешев, той ще смени правителството. Няма да си тръгне сам", посочи Кутев. И призова от БСП ясно да заявят позиция по казуса с главния прокурор. "Според мен Нинова иска да управлява още 15-20 години. Отидох на Конгрес на БСП, а се върнах от Конгрес на Корнелия Нинова. В него нямаше идеология, тя не се е замислила, че неравенствата в българското общество е проблем, тежка лъжа е, че това е социален бюджет", уточни той.

По думите му геополитическата ситуация, в който сме в момента, е нежелана за народа ни. "Решенията са много сложни и непопулярни, затова властта се измъква.", каза той. Според него критиките на ГЕРБ имат основания, но дали точно те трябва да ги отправят е въпросът. "Радев лидира правилно ситуацията и не е влязъл в противоречия - нито с евроатлантическите сътрудници, нито с ЕК, нито с Русия. Намираме се на фронтовата линия между два колоса, трябва да намерим пътя", подчерта той.