0

П редизвиквайки загуба на вкус и обоняние, новият коронавирус нанася големи поражения в бранша на професионалните дегустатори на вино, съобщи АФП.

Предизвиквайки загуба на вкус и обоняние, новият коронавирус нанася големи поражения в бранша на професионалните дегустатори на вино, съобщи АФП.

Тридесет и осем процента от сомелиерите, прекарали Ковид-19, не са били в състояние да упражняват занаята си. Данните са на френския Съюз на енолозите, получени при международно проучване.

"Как музикант би могъл да свири, без своята цигулка?, задава риторично въпрос Дидие Фаж, председател на споменатото сдружение. Ковид-19 предизвиква в бранша истински трудов недъг! Професионалистите губят своите основни "оръдия на труда!".

Международното проучване е обхванало 2 625 дегустатори от 37 страни, сред които и Франция. Седемдесет и три процента от анкетираните били французи. Близо три процента от респондентите изкарали Ковид-19. От тях 68 процента загубили обонянието си, 56 процента - вкуса си. Което било най-тревожно, 7 процента от дегустаторите въобще не могли да възстановят споменатите си сетива след изкарването на болестта.

Сред дегустаторки 67 процента заявили, че тези здравословни проблеми са се отразили неблагоприятно върху професията им. При мъжете този процент е 38 на сто.

Съюзът на френските енолози излезе с призив загубата на обоняние и вкус да бъде призната от властите като форма на трудово инвалидизиране при упражняването на професията в бранша.