5 млрд. лв. достигна дефицитът на енергетиката ни, като най-голям дял от сумата се пада на Национална електрическа компания (НЕК) обявила наскоро, че е „на червено“ с 4 милиарда. Около 800 млн. лв. е дългът на друго държавно дружество - ТЕЦ "Марица изток 2". В челната тройка влиза и общинската "Топлофикация София" с над 500 милиона.

Според експерта Антон Иванов от Български енергиен форум основният проблем е нарастването на дълговете. Той смята, че решаването му може да стане по три начина: продажба на част от държавните компании, пълна либерализация на пазара на електроенергия и поскъпване тока за абонатите. „Въпросът е да се намери баланса на социално поносимата цена на електрическата енергия и съответно да се приложат други мерки, които да позволят


да се балансират загубите в енергетиката“, каза той.


Иванов прогнозира натоварване на държавния бюджет с част от този дълг и така ще бъде платен от джобовете на данъкоплатците. По думите му, фактори за натрупване на дефицита са изкупуването на субсидирани цени на зелената енергия, а също (в последните 2 годин ) и поскъпването на квотите за парникови емисии, и не на последно място и политически решения за нереализирани проекти като напр. АЕЦ „Белене.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова не потвърди огромната цифра на дефицита в държавните дружества, но увери, че вече са взети мерки за овладяването му. „Знаете какви мерки предприехме и законодателни и регулаторни, беше създаден фонд сигурност на електроенергийната система, което се оказа една от най-успешните мерки свързани със стабилизиране на електроенергийната система в България. Тази мярка беше оценена високо от страна на Световната банка, от страна и на ЕК“, каза тя. Петкова отказа да уточни какъв е дефицитът и добави, че за НЕК той е бил сведен до минимално възможното ниво. Според нея трябва да се либерализира пазарът на ток, като преди това са нужни мерки за тарифния дефицит, който трябва да бъде установен от КЕВР и след това да се нотифицира пред Еврокомисията. Относно държавния ТЕЦ "Марица изток 2", който може да фалира, ако не бъде подпомогнат от бюджета с 200 млн. лева, министърът припомни, че дълговете на централата към БЕХ са


натрупани заради закупуването на квоти за парникови емисии.

„Става въпрос за стотици милиони, които трябва да бъдат плащани всяка година“, припомни тя. Към момента България не е получила разрешение от Брюксел за държавна помощ, вместо това сме получили писмо с допълнителни въпроси, като отговорът ни трябва да е готов до 20 дни. По проблема с американските централи Петкова припомни за разговорите с техните собственици, които се водят с посредничеството на ЕК.

Във връзка с проекта за изграждане на втора ядрена мощност на площадката в Белене Теменужка Петкова обясни, че текстът за обявяване на процедурата трябва да бъде преведен на всички официални езици на ЕС, но се очаква до края на май най-късно в началото на юни той да бъде публикуван, от тогава ще тече и срока за подаване на заявления, който е 90 дни.

По време на Осмата регионална енергийна конференция „Дневният ред на енергийното развитие на региона - приоритети, технологии, пазари", председателят на ресорната комисия в българския парламент Валентин Николов каза, че в стремежа да се подпомогнат някои от централите на практика


спонсорираме част от тока, който изнасяме.


Николов посочи, че по всякакъв начин електроенергетиката трябва да бъде конкурентноспособна, либерализирана, да има конкуренция и да се формира пазарна цена на електрическата енергия, която да удовлетворява потребителите, големите индустриалци и да не декапитализира производителите на електрическа енергия. Предизвикателството пред България по мнението на Николов е приемането на енергийната стратегия до 2020 г., която ще е с хоризонт 2030-2050 г.

Шефът на парламентарна комисия по енергетика настоява да се модернизират въглищните ни централи, да се намалят всякакви видове емисии и да се запазят работните места. Той призова да развиваме енергийната ефективност, защото "всеки един вложен лев, много по-бързо се възвръща". По думите на Николов в газовия сектор не е било направено достатъчно да се развие газов хъб "Балкан". Според него трябва да се сложи една рамка, в която да се развие пазарът на природен газ в България. Той очаква до края на юли месец в Народното събрание да се регламентират всички участници на газовия пазар, така че да се развие с всичките си сегменти.

В приветствието си към форума министър Теменужка Петкова припомни факта, че част от съседите на България не са в ЕС и не се съобразяват с стандартите на Общността и на практика техните тецове на въглища произвеждат по-евтин ток. „В един момент, България закупувайки скъпите квоти за парниковите емисии, става по-неконкурентна от нашите съседи. Смятаме, че трябва да се съобразяваме със спецификите на всяка една държава членка и да вървим


плавно към този преход на икономиката към нейната декарбонизация“,

,


каза тя. Думите й бяха във връзка с риска за големите български тецове работещи на лигнитни въглища.

Относно пазара на природен газ, министърът каза, че се надява още от догодина България вече да може да има друг различен източник за доставки и това ще стане благодарение на инфраструктурните проекти, които се развиват. Според нея реализацията на проекта за газовия интерконектор между България и Гърция (IGB) ще даде възможност една трета от използваното синьо гориво у нас да бъде от други източници, различни от досегашнияя. „Това ще бъде реална предпоставка за диверсификация и развитието на пазара на природен газ, поясни министърът..

Петкова припомни за проведените пазарни тестове на бъдещата газова връзка, чието изграждане ще започне официално на 22 май. „Има ангажирани количества и конкретни клиенти. Предстои да се сключат споразуменията за пренос и всичко е така, както трябва да бъде и предвиждат европейските правила“, добави министърът.

Една от темите на конференцията бе постепенното спиране на въглищните централи в рамките на ЕС. Генералният секретар на Европейската асоциация за въглища и лигнити „Еврокол“ Брайън Рикетс каза, че

в ЕС годишно се използват 500 млн. т въглища,


а общото количество в целия свят е 7 млрд. т. „Производството на електроенергия от лигнитни въглища в България от 43% е почти 2 пъти повече от средното за ЕС. Не бива да забравяме обаче, че само ВЕИ-тата няма да могат да заместят тези централи“, каза той. Според него погрешна е концепцията за бързо отказване от въглищните централи в Европа. Той припомни, че китайските продукти масово внасяни в ЕС - от обувки до смартфони се произвеждат с ток добит от въглищни тецове.„Твърдите горива все още имат дял от 80% от глобалната консумация на енергия в света и е важно да направим въглищните тецове, колкото се може по-чисти“, смята той.

За това трябва да се инвестират средства за развитие на нови технологии. В Япония вече има проект за чист добив на газ от въглища“, каза Рикетс.

Той смята, че трябва да се търсят пазарни решения,


а търговията с емисии е наложена политически от ЕС.


„Така много бизнеси свързани с енергетиката фалират. Тази година Испания за първи път започна да внася ток от Мароко, защото затвори единствената си централа на въглища“, поясни той.

Константинос Хронис, ръководител на офиса в Брюксел на Държавната електрическа компания на Гърция смята, че затварянето на въглищните централи и декарбонизацияата не могат да станат с едно щракване на пръстите. Той съобщи за предстоящата приватизация на двете държавни електроцентрали работещи на лигнитни въглища. „Количеството на произвеждания на ток от въглища и от природен газ почти са равни. Нашите газови електроцентрали са най-голям потребител на природен газ в страната. Планираме в следващите 3 години да изградим соларни паркове с общ капацитет от 7,5 гигавата, като за целта ще инвестираме около 700 млн. евро“, поясни той. По думите му обаче централите на лигнитни въглища ще продължават да бъдат важен фактор за балансиране на енергийните системи на страните от Югоизточна Европа и пазара в района.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ВАС окончателно отхвърли жалбата срещу интерконектора с Гърция

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли окончателно жалбата срещу междуправителственото дружество „Ай Си Джи Би“ АД (ICGB) относно процедурата за производство и доставка на тръби за интерконектора между България и Гърция. Решението на съда потвърждава законосъобразността на проведената процедура по избор на изпълнител за една от ключовите обществени поръчки за изграждането на съоръжението.

Полша намали доставките на руски газ с 21%

От началото на годината до края на септември Полша е купила от Русия 21% по-малко природен газ, спрямо същия период на 2018-та, сочат данни от отчета на държавния енергиен концерн PGNIG, цитирани от световните агенции.

От 20 ноември търгуваме ток в рамките на деня с още 20 държави

България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словения се присъединяват към държавите, които вече участват в единното свързване на пазарите в рамките на деня – SIDC (доскоро известно като XBID), съобщиха от Електро-енергийния системен оператор (ЕСО).