Дефицитът в бюджета да надвишава 3% от БВП при извънредни обстоятелства

Дефицитът в бюджета да надвишава 3% от БВП при извънредни обстоятелства

Дефицитът в държавния бюджет да може да надвишава заложения праг от 3% от БВП в случай на извънредни обстоятелства. Това предвиждат промени в Закона за публичните финанси, публикувани за обществено обсъждане.

В сегашните текстове е записано, че целта за салдото на сектор „Държавно управление“ е то да бъде нулево или положително. Ако пък има дефицит, то той не трябва да надвишава 3% от БВП. С измененията се допуска този недостиг да е по-голям, когато има извънредно обстоятелство. Според закона това е „необичайно събитие извън контрола на Министерски съвет“, което влияе върху финансите на сектор „Държавно управление“.

Досега разходите по консолидираната фискална програма (КФП) можеха да са в размер до 40% от БВП. Това правило се запазва, но в този показател вече няма да се включват разходите по международни договори и програми, в т.ч. разходите от сметки за средства на ЕС. В мотивите е записано, че така се възпрепятстват ограниченията, които иначе биха попречили усвояването на средства от еврофондове и програми.

Първостепенните разпоредители с бюджета (ПРБ), като министрите, председателят на парламента, кметовете на общини и други, ще разполагат само със седмица след внасянето на законопроекта за държавния бюджет в НС, за да приведат програмите си и плановете си за харчове спрямо параметрите на документа. Досега този срок бе един месец. Също така. в случай на неусвоени одобрени допълнителни разходи на ПРБ да се използват за изпълнението на други политики.

Допълнителни разходи в държавния бюджет вече ще може да се правят и за сметка на промени в бюджетните взаимоотношения между централния бюджет и другите бюджети, произтичащи от неусвояване на допълнителни одобрени по реда на алинеята трансфери.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.