Децата в училище – тест за връщане към нормалността

Децата в училище – тест за връщане към нормалността

Може да се приеме като разсейване на вниманието от потресаващия рекорд на починали на ден от COVID и задълбочаващата се криза с нарастващия брой болни и все по-малката възможност те да бъдат адекватно лекувани от изнемогващите лекари, но един от пътищата за излизане от тази джунгла е връщането на децата в училище.

Нека припомним, че едно от най-спорните и противоречащи на здравия разум е решението ресторанти, нощни клубове и дискотеки да бъдат отворени, а децата да бъдат затворени по домовете си да учат онлайн. А оправданията, че бил малък броят на ваксинираните учители и ако някой ги задължи да се ваксинират, те щели масово да напуснат, както и че родители се опасявали, че с бъркането в носа ще бъде откраднато или най-малко повредено безценното ДНК на децата, само подхранват и бездруго шумните антиваксърски настроения. И когато се появи “светлина в тунела”, след завоя, взет от президента да не остави правителството само да се оправя, като пое отговорността за кризата и обеща да върне децата в училище, то още на следващия ден назначените от него министри не показаха съответстваща решителност. Напротив: първо, никой от тях не посочи дата за връщането на децата в училище; второ, здравният министър обяви, че са заделени милиони за купуването на щадящи тестове, но не уточни кога очаква да бъдат получени; трето, образователният министър помоли родителите да проявяват разбиране и разрешат децата им да бъдат тествани, а учителите да не подриват образователната система. Е, това не е ли поредното шикалкавене?!

Друго очакваме от тях. Нека им припомним също: конституционният съд се е произнесъл, по искане на техния работодател, в полза на действията, целящи да бъдат спасени човешките животи, а и съдът по правата на човека в Страсбург е отклонил молби на антиваксъри да избегнат предприетото в някои страни задължително ваксиниране на работещите в публични професии. Затова решението учениците постепенно да се връщат в училище с помощта на тестове е правилна, но временна мярка. Докато тя трае, би трябвало да бъде достигнат достатъчен за сигурността на децата брой на ваксинирани учители.

Въпросът не може да бъде повече дискусионен, след като в цивилизования свят е решен законово. Факт е, че няма държава в света, в която учителите да преподават от къщи, защото са неваксинирани. Към имунизиране трябва да бъдат убеждавани и учениците, след като има такава възможност. Има и още нещо: вече има над 15 починали деца, повече от 150 са в болници, а за миналата година са умрели над 100 учители. Така че няма време за губене. Видя се, че когато се действа решително, има ефект. И ако наистина за назначените управляващи опазването на здравето е поставено над изборния резултат, то и “ирационалното мислене”, с което образователният министър евфемистично определя съпротивата на родители и учители срещу мерките, трябва да се пресече с подобаваща твърдост. Само така ще бъде избегнат и нежеланият от никой локдаун.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.