Децата в Италия се връщат на училище чак септември, всички минават в горен клас

Децата в Италия се връщат на училище чак септември, всички минават в горен клас

Матурите само устни и онлайн

Италианчетата ще се върнат в класните стаи чак през септември, като до едно ще преминат без проблеми в по-горен клас. Матурите пък на зрелостниците няма да включват като досега два писмени изпита, а само един устен и то „он-лайн“. Според взетото от правителството решение студентите също би трябвало да се върнат в университетите си наесен. Като юнската им изпитна сесия най-вероятно ще бъде организирана в мрежата, справяща се напоследък прекрасно с ролята на аула.

Явно окрилено от изводите на вирусолозите за достигнат „пик“ на заразата в страната със “Sars-CoV-2” и за постепенно намаляване на нейните темпове, кабинетът на Джузепе Конте смята да рестартира промишленото производство още след католическия Великден следващата неделя. Както е вписано в нарочния правителствен декрет, това ще става „стъпка по стъпка“ и при спазване на всички разпоредби на санитарните власти за предпазване от новия коронавирус. С други думи след Великден би трябвало да започнат работа онези 71 хил. предприятия, чието функциониране според Конфедерацията на индустриалците е жизнено важно за Италия и изхранването на нейните жители. Източници от правителствения дворец „Киджи“ обаче твърдят, че по-вероятно е мнозинството от фирмите да започнат работа след 4 май, при това при сменна организация на труда. Смята се, че чрез нея ще бъдат спазвани по-добре основните изисквания за борба срещу коронавируса – голямо разстояние между работниците и служителите, недопускане на събирането на много хора на едно място, задължително носене на предпазни маски, постоянен контрол на здравословното състояние на личния състав и т.н. 

Очаква се също така след 4-ти май да бъдат  постепенно отворени магазините и бутиците за облекла, обувки, козметика и т.н., но в тях като начало ще се допуска по един клиент. Останалите мющерии ще трябва да чакат отвън и на разстояние един от друг, както става сега пред супермаркетите. Все още не е изяснено при какви условия ще бъдат отворени МОЛ-те, но със сигурност и в тях рестриктивните мерки ще бъдат яко застъпени. Доколкото до фризьорските салони и бръснарниците, то те също ще бъдат отворени след 4-ти май, но трябва да бъдат „разкроени“ на отделни помещения, в които да има само един клиент и един обслужващ го оператор.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.