Заради коронавируса: Е-лавка в училище (ВСИЧКИ ПРОМЕНИ)

Заради коронавируса: Е-лавка в училище (ВСИЧКИ ПРОМЕНИ)

Забраняват джобните на малките и почерпката за рождени дни

Децата от 1-ви до 4-ти клас ще могат да се възползват от „Електронна лавка“, тъй като няма да им е позволено да ходят до тази в сградата на училището. Целта е да не носят джобни, за да се предотврати разпространението на COVID-19.

Това е било разяснено по време на първата за година родителска среща в някои столични училища, като на повечето места са били проведени онлайн заради пандемията.

Услугата ще бъде предоставена от фирмите, които отговарят за кетъринга и ще доставят храната на място. Така родителите ще имат възможност освен да заредят купона на детето, да му поръчат и нещо от училищния бюфет. Обядът на децата ще бъде доставен до класните стаи в еднократни прибори, които след това се събират и изхвърлят в чували извън сградата на училището. Заради приборите пък цената на купона в някои столични школа ще се вдигне с 0,30 лв. и вече ще струва 2,80 лв. За да не се разпространяват зарази, децата няма да имат право да си споделят храна.

Забранени са и почерпките за рождени дни

дори шоколадови бонбони. Чиновете в класните стаи пък на повечето места ще са разположени шахматно, за да се спази отстояние от 1,5 м.

Отново с цел безопасност някои часове по физическо ще се провеждат дори извън училището, в парк, където е спокойно, няма струпване на хора, но и времето позволява.

Сутрин родителите ще са длъжни да изчакат детето пред училището, докато мине през филтъра за проверка на температурата. За целта в

някои школа ще използват термотаблети, и то с лицево разпознаване,

за да не се налага учениците да носят в себе си и магнитните пластики, които се изискват за пропускателния режим. Задължение на децата ще бъде да влизат директно в класните си стаи, а не да се разхождат по коридорите, за да нямат досег с други паралелки. Ще се движат вдясно по коридора, като всекидневно дежурен учител ще следи за спазването на мерките в коридорите. Ако на някое дете му се наложи да ползва тоалетна по време на час пък, ще трябва да излезе задължително с предпазна маска.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.