Децата по график в градините, родителите до прага

Децата по график в градините, родителите до прага

Приемът сутрин в детските градини и яслите ще се извършва по предварително оповестен график, при необходимост и в по-дълъг интервал от време. Ако климатичните условия го позволяват – на двора или на специално обособено пространство, осигуряващо отстояние на най-малко 2 м между семействата, като не се допуска влизането на придружителите на децата в сградата на детската градина/ясла.

Това е записано в подробни указания на здравното министество как да се организира приемането на децата и работата на персонала на заведенията.Целта е постепенно и контролирано възобновяване на дейността на детските градини/ясли в условията на разпространението на COVID-19.

Необходимо е всички участници в предучилищното образование да са подготвени за процеса на адаптиране в новата обстановка и да носят отговорност за ограничаване на заразяването и за опазване на здравето - своето, на своите близки и на околните.

Ето част от мерките:

- Препоръчително е децата, за които има възможност да се грижи възрастен, да останат вкъщи.

- Подновяването на посещението на детска градина/ясла може да стане само по
желание на родителите и с изричното условие, че са запознати и декларират, че ще спазват новите правила за работа на детската градина/ясла, за което подписват декларация по образец.

- За подновяване на посещението на децата родителите не се изисква
представянето на медицински бележки.

- Посещението на детска градина/ясла от деца с хронични заболявания (в т.ч. деца със СОП с хронични заболявания) се извършва след предварителна консултация с личния лекар на детето.

- Отварянето на детските градини/ясли може да започне в периода 22
май - 1 юни по решение на детската градина/ясла и съгласувано с родителите само след осигурени строги санитарно-хигиенни условия и прилагане на приложимите противоепидемични мерки.

- Очакваният брой в група ще бъде между 12 и 16 деца.

- Приемът в детската градина/ясла се извършва от медицинско или друго
упълномощено от директора лице при използване на необходимите индивидуални предпазни средства – маска/шлем и ръкавици, като в случай на констатиране на признаци на заболяване на детето може да бъде отказано приемане.

- От момента на влизане на детето в сградата на детската градина/ясла от него не се изисква използване на предпазна маска, освен ако на дете със СОП и/или с хронично заболяване това не е изрично препоръчано от личния му лекар.

- Не се допуска събиране на една място на персонал от детската градина/ясла освен ако това не е необходимо за опазване здравето и живота на децата

Предвид спецификата на работата в детските градини/ясли е ясно, че спазването на физическа дистанция между децата и персонала в рамките на една група не е възможно. Дистанция обаче трябва да има между персонала и родителите.

По отношение на хигиената се очаква:

- Всички помещения ще се проветряват често за поне 10 мин – сутрин преди пристигане на децата, по време на излизане на децата, по време на следобедната почивка, при почистване на помещенията и в края на работния ден;

- Дезинфекция на помещенията се извършва поне 4 пъти дневно, на тоалетните поне два-три пъти дневно, на маси, столчета и други повърхности най-малко два пъти дневно.

- Играчките ще се мият с топла вода и сапун поне два пъти дневно. Няма да се допускат плюшени играчки.

- На децата ще се предоставят индивидуални съдове за хранене и за пиене на вода, които ще се почистват непосредствено след всяка употреба.

- На децата ще се осигурява лично спално бельо за отделното дете, което се пере при минимум 60°C веднъж седмично

- Ще се разделят площадките на открито, така че да не се допуска физически контакт между отделните групи. Уредите за игра и пейките на площадките ще се дезинфекцират поне веднъж дневно.

Вижте подробните указания на Министерството на здравеопазването ТУК

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.