0

Д ецата от Украйна ще могат да бъдат записани в българско училище, след като здравните власти дадат „зелена светлина” за здравния и ваксинационния им статус. Това обясни образователният министър акад. Николай Денков

Децата от Украйна ще могат да бъдат записани в българско училище, след като здравните власти дадат „зелена светлина” за здравния и ваксинационния им статус. Това обясни образователният министър акад. Николай Денков

Той уточни, че вече провел разговор с проф. Асена Сербезова, която се опитва да получи информация от Украйна. Ако това не е възможно, имунизационният статус на децата ще бъде уточняван от Регионалните здравни инспекции.

Самата процедурата по приемане на децата-бежанци в училище не била сложна и вече била прилагана. Акад. Денков обясни, че всеки човек от Украйна трябва да подаде молба за хуманитарна помощ или статут, след като получава номер. Родителите на децата след това трябва да попълни декларация по образец и да подадат към РУО. В нея се описва името на детето, възрастта, знае ли езици. За децата, за които родителите имат документи за завършен клас, ще се работи с тях. Където няма, родителите декларират това. „Специалистът в РУО насочва детето към училище, изпраща се писмо до директора и то ще бъде прието там”, обясни министърът. По думите му кандидатите все още били малко, но скоро щели да станат хиляди.

Децата от Украйна ще бъдат пръснати по различни паралелки. „Където има голямо натрупване, ако трябва ще бъдат направени нови паралелки. Единственият проблем е детските градини в София, където и сега няма места”, допълни акад. Денков.

При постъпването в клас за децата са предвидени и между 60 и 180 часа за допълнителни занимания по български език. Ще имат и учебни пособия.