0

П етнадесет минути на ден четене за удоволствие освобождават малчуганите от стреса, намаляват агресията в училище и им помагат да се развиват като пълноценни и щастливи хора. В това е убедена Вал Стоева, основател на фондация „Детски книги“ и идеолог на националните награди „Бисерче вълшебно“, които в понеделник в камерната зала на Младежкия театър за седма поредна година намериха своите нови притежатели.

Петнадесет минути на ден четене за удоволствие освобождават малчуганите от стреса, намаляват агресията в училище и им помагат да се развиват като пълноценни и щастливи хора. В това е убедена Вал Стоева, основател на фондация „Детски книги“ и идеолог на националните награди „Бисерче вълшебно“, които в понеделник в камерната зала на Младежкия театър за седма поредна година намериха своите нови притежатели.

Датата не е избрана случайно: 22 април е рожденият ден на големия приятел на малките – забележителния поет Валери Петров, станал кръстник чрез своята приказка „Пук!“ на единствения у нас литературен конкурс, в който деца от 5 до 16 години гласуват за своите любими книги. В първото издание на „Бисерче вълшебно“ своя вот са дали около 1300 невръстни читатели, а сега – точно 11 376, което недвусмислено подсказва, че създателите на инициативата постигат целта си – да отглеждат, с помощта на всеотдайни педагози и библиотекари, бъдещата аудитория на стойностната литература. От октомври 2018 г. част от гласуващите деца се включват и в изграждането на мрежа от клубове за четене, които вече наброяват 79 в цялата страна. В тях освен на радостта от общуването с книгата, те се отдават и на писането на ревюта за прочетеното, усъвършенствайки аналитичното си мислене.

Според актуалните резултати от гласуването за втора поредна година София е начело в класацията на градовете, в които най-много деца четат: над 2000 са дали своя вот. А като най-четящо се откроява 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“. На второ място е Силистра с 965 гласа, на трето Попово с 842 гласа (впечатляващо постижение при едва 7800 жители!), следват Пловдив (с най-много клубове), Павликени, с. Труд...

В надпреварата за тазгодишните награди бяха включени 110 заглавия, номинирани от издателите, разпределени в 5 категории. А ето и книгите победители. В категорията „Откриватели“, в която гласуват най-малките – от 5 до 7 години, с 513 гласа се наложи „Разхвърляната Мими“ от Кристиан Джоунс на издателство „Клевър бук“. В категорията „Изследователи“ - най-оспорвана, тъй като в определянето на фаворита участват деца от 8 до 10 години, вече научили се да четат добре, с 627 гласа спечели „Приказка от два свята“ на младия български разказвач Николай Райков. Категория „Мечтатели“ (11-13 години) с 334 гласа оглави „Вратарката и морето“ на Мария Пар и издателство „Изида“. В категория „Майстори“ (14-16 години) за втори пореден път статуетката грабна влогърът Станислав Койчев-Стан с книгата си „Измамен“ на издателство „Егмонт“, получила 258 тийнейджърски гласа. В категория „Нещотърсачи“ за нехудожествена литература, за която се произнасят любопитковци от 5 до 16 години, пък с 905 гласа на върха застана младата влогърка Стефи, разкрила на своите фенове „Тайните на Стефи“.

Догодина номинирани във всяка категория ще бъдат по 5 книги, а не 3, както досега, обещаха организаторите на наградите „Бисерче вълшебно“, а церемонията по връчването ще се състои в големия салон на Младежкия театър.