БЕЗ САМОЛИЧНОСТ: Деца на еднополови двойки увисват без ЕГН

Ако родител 1 е чужденец, а родител 2 е българин

БЕЗ САМОЛИЧНОСТ: Деца на еднополови двойки увисват без ЕГН

Вдигат сватба в Лондон, водят съдебни битки за брака си у нас

Българчета от еднополови семейства, сключили брак в други държави, не могат да получат акт за раждане и ЕГН у нас. Това разкриха пред „Телеграф“ от Столичния дом за радостни обреди, които регистрират децата, родени в чужбина.

Двойките са се бракосъчетали в страни, които имат такава практика. Дори родени зад граница, когато единият родител е българин, хлапетата имат право на гражданство. Те го вземат автоматично, на базата на копие от акта за раждане, издаден в чужбина. „Получавам такъв от Америка, но в документа пише Родител 1 и Родител 2“, разказа Маргарита Цветкова, която се занимава с издаване на актовете за раждане. „Не знаем коя е майката. Двойката е от българка и американка. Ако майката е американката, българката каква се явява“, пита тя. Казусът става още по-заплетен, защото наистина се оказва, че биологичната майка е американката. „Няма как да запиша българката като баща“, обясни Маргарита Цветкова. Гей двойките обикновено представят и акт за сключен брак, но той не се признава у нас.

Казус

Служителите са притеснени, че подобни случаи зачестяват и те не могат да намерят решение. Затова от Столичния дом за радостни обреди имат становище от юристите на Столична община, както и редица решения на Административния съд. Маргарита Цветкова разказа и за случай с двама мъже, който за щастие успели да разрешат. Единият е българин, другият – мексиканец. „В акта за раждане пишеше, че родител е мексиканецът, а бащата българинът. Тогава стъпихме на закона и детето си получи българския акт за раждане“, разказа тя. Въпреки че браковете на гей

двойки са невалидни в България, съдът задължава лицата по гражданско състояние да регистрират акт за раждане на детето, ако един от родителите е българин. Нормите, определени от Министерство на правосъдието, обаче изискват попълване на графите „майка“ и „баща“. Затова акт за раждане от чужбина поставя в патова ситуация служителите, които трябва да издадат българския документ на детето. „Ако регистрираме погрешно детето, ние носим отговорност“, казват от Столичния дом за радостни обреди. Ето защо според тях законодателството трябва да се промени. Писали са и до министерства за проблема, но засега той остава неразрешен.

Сурогатство

Същата е и ситуацията със сурогатното майчинство, което в момента не е разрешено у нас и дори представлява състав от Наказателния кодекс. Гей двойки имат дете от сурогатна майка, искат ЕГН. Няма как да стане, казват лицата по гражданско състояние. И признаха, че имат доста случаи на лесбийки, сключили брак например в Лондон, които идват в Гражданското да искат свидетелство. Водят дела и в съда, но там също губят, защото признаването на тези бракове у нас би било директно нарушение на разпоредбите на конституцията.


Уреждат си бебе в Украйна

Макар в България да е забранено, в много други държави сурогатното майчинство е уредено законово. Най-желана дестинация от еднополови семейства, които искат да имат дете, е Украйна. Там актът за раждане се издава директно на родителите, поръчали бебето, а заместващата майка няма никакви права над него. Други държави, в които да платиш на жена, за да износи бебето ти, не е извън закона, са Кипър, Гърция, Финландия, Швеция, Великобритания, Дания, Холандия, Белгия, Ирландия, Унгария. У нас опит за регламентиране на сурогатството беше направен през 2011 година, когато бяха гласувани поправки в Семейния кодекс. Те обаче минаха само на първо четене и оттогава няма никакво движение по темата за заместващото майчинство.

 

Брюксел ги признава, църквата – отказва

Еднополовите семейства и двойки да имат същите права като всички останали, реши Европейският парламент. Той излезе със специална резолюция по въпроса, след като години наред различни държави от ЕС отказват признаването на еднополови съюзи, сключени в други европейски страни, и лишават влезлите в тях хора от различни административни услуги, включително даване гражданство на децата им. Малко след като стана ясна позицията на ЕП, папа Франциск отново изключи възможността Римокатолическата църква да благославя еднополови бракове. Бракът е тайнство и църквата няма власт да го промени, каза папата. Той добави, че е важно да се помогне на хората с нетрадиционна сексуална ориентация, но без да се налага на църквата нищо, което не може да направи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.