Дебнат за корупция по границата с мобилно приложение

Дебнат за корупция по границата с мобилно приложение

Предстои да стартира мобилно приложение, чрез което преминаващите през България или Северна Македония граждани ще могат да сигнализират за корупционни практики.

То ще бъде готово следващата година, като приложението ще дава възможност на всеки, преминаващ през границата, ако стане обект на корупция, да изпрати сигнал до съответния орган. „Това е модерна форма. Светът вече е съвсем различен, работим в друга информационна среда и ние трябва да сме адекватни към тези предизвикателства”, обяви по време на среща в Кюстендил старши комисар Румен Ганев, директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР. Той заедно с Деян Андонов, помощник-министър и началник на отдел “Вътрешен контрол и стандарти“ при МВР Северна Македония представиха в общинска администрация Кюстендил целите на проекта "Остани чист, кажи НЕ на корупцията". През вчерашния ден на ГКПП Гюешево се проведе анкетиране на преминаващите, като това е петата поред инициатива по международния проект „Остани чист, кажи НЕ на корупцията“. Партньори по проекта са петте балкански служби за противодействие на корупцията – България, Северна Македония, Сърбия, Румъния и Гърция. „Втората част от проекта е среща на контролно-пропускателните пунктове с граждани, анкетиране на преминаващите граждани. На база на тези анкети ще бъде извършен анализ”, каза Румен Ганев. По думите му община Кюстендил оказва подкрепа за проекта. Поставен е билборд, а следващата година ще се организира среща с млади хора от Кюстендил или по-точно с абитуриентите. „Тази група от млади хора е изключително важна по линия на превенцията на корупцията. При срещата с млади хора ще дойдат и представители от Северна Македония, които ще запознаят гражданите на Кюстендил с това какви права имат в Северна Македония. Това е важно, Кюстендил е гранична община и много от жителите й пътуват до там и е важно да знаят правата и задълженията си”, каза още Румен Ганев. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.