Парламентът прие на първо четене промените за ДДС (ОБНОВЕНА)

Парламентът прие на първо четене промените за ДДС (ОБНОВЕНА)

Депутатите приеха на първо четене предложението депутата от ГЕРБ Красимир Ципов и група народни представители за намаляване на ДДС за книги и ресторанти от 20 на 9%. Законопроектът беше приет с гласа 107 гласа "за", 1 "против" и 68 "въздържали се".

Финансовият министър Владислав Горанов беше възпрепятстван да присъства в залата, тъй като е на посещение в Перник с премиера Борисов, където ще бъдат инспектирани новите ВиК тръби. В крайна сметка обаче дебатите започнаха.

Близо половин час управляващи и опозиция спориха заради липсата на представител на Министерството на финансите, който да разяснява измененията. Финансовият министър Владислав Горанов беше възпрепятстван да присъства в залата, тъй като е на посещение в Перник с премиера Борисов,  където ще бъдат инспектирани новите ВиК тръби. В крайна сметка обаче дебатите започнаха.

По време на заседанието стана ясно, че всички всички комисии, които са разгледали проектозакона, подкрепят предложението на депутата от ГЕРБ Красимир Ципов за намаляване на ДДС от 20 на 9% книги и ресторантьорски  услуги. Той добави, че за срока на действие на намалената ставка от

18 месеца се очаксва приходите в бюджета от ДДС ще намалеят с 275 млн. лв.

Народният представител Йордан Цонев изрази становище по внесения от него и издателя на "Телеграф медиа" Делян Пеевски, и председателя на ДПС Мустафа Карадайъ законопроект, в който се предлага намаляване на ДДС за храни, стоки и лекарства за деца, каза, че със внесените текстове се продължава започната от миналата година политика да налагаме за някои от секторите да се правят данъчни облекчения с намаляване на ДДС. „Разбира се, съвсем обмислено и съвсем внимателно и във връзка с кризата и

във връзка се демографската криза,

предлагаме да се намали ставката до 9% на ДДС за детски продукти от фармацията, храните и някои други продукти като памперсите за деца до 3 години. В хода на дискусията стана ясно, че трябва да се класифицира точно кои групи ще попаднат в тази намалена ставка, за няма злоупотреби. Краткото време, което имахме не ни даде възможност да направим това. Между първо и второ четене, декларирам от името на вносителите, че ще прецизираме нашите предложения“, уточни зам.-председателят на парламентарната група на ДПС.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък беше обвинен от опозицията в лицето на Антон Кутев, че се намира в конфликт на интереси.  По думите им предложенията на бившия вицепремиер за намаляване на ДДС и въвеждане на

ваучери, които да не се използват само в държавните станции,

са пряко свързани с факта, че самият той е хотелиерския бизнес. Припомняме, че преди няколко дни правна комисия отхвърли и двете идеи на НФСБ.

БСП се обяви като явен противник на проектозакона за намаляване на ДДС от 20 на 9%, предложен от управляващата коалиция. Според Драгомир Стойнев от социалистите подобно действие ще наруши Конституцията, тъй като според чл.60, ал.1 от нея, гражданите трябва да бъдат наясно с размера на данъците преди началото на финансовата година. Освен това евентуалното диференциране би довело до напрежение между различните сектори.

В отговор на изказванията им депутатът от ГЕРБ Евгени Будинов

"дезинфекцира" трибуната срещу фалшивите новини от страна на БСП.

По време на дебатите от опозицията настояха заседанието да бъде прекъснато, докато в зала не се яви финансовият министър, но предложението бе отхвърлено от мнозинството.

Председателят на парламента Цвета Караянчева от своя страна припомни, че има становище.

"Становището, за всички народни представители, които могат да четат и са искали да се информират за него, то е качено на сайта на Комисията по бюджет и финанси и стои все още там. Аз съм имал възможност и съм се запознал с него. Предполагам, че и хората от бюджетната комисия са го направили", допълни я депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

Той защити предложението на управлавящите за диференцирана ДДС ставка за хотелиерски и ресторантьорски услуги с аргумента, че тези сектори са най-засегнати от кризата, причинена от коронавируса. "Всички, които

искаме да спасим българския туризъм и икономика,

в която 11-12% от БВП се формира от този сектор, трябва да подкрепим тази мярка", призова той.

Бюджетната комисия на Народното събрание одобри само законопроекта на управляващите за намаляване на ставката на ДДС за ресторантьорски услуги и за книги от 20 на 9 процента. От ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат намаленият налог да влезе в сила от 1 юли и да действа до края на 2021 г.

Предложението на Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Йордан Цоневгрупа народни представители за диференцирана ставка на ДДС за детски храни и лекарства беше подкрепено от 19 депутати, 5 бяха против, а 156 се въздържаха.

Подкрепа не срещна и предложението на Боряна Георгиева и Полина Цанкова от "Воля" за намаляване на ДДС на фитнесите и спортните зали. Депутатите гласуваха с 6 гласа "за", 2 "против" и 171 се въздържат.

Следващият гласуван проектозакон беше този на Валери Симеонов. Колегите му отхвърлиха предложението за туристически ваучери за медици от първа линия с гласа 19 "за", "против 2, "въздържали се" 160

Последният проектозакон от вчерашното заседание - този на лидера на БСП Корнелия Нинова за намаляване на ДДС на храните и лекарствата, също беше отхвърлен след прегласуване. 66 народни представители гласуваха "за", „против“ бяха 46, а 69 се въздържаха.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.