Просветното министерството обмисля въвеждането на тест, в който ще бъдат включени въпроси по всички предмети. Той ще бъде за учениците в 10-ти клас, сподели образователният министър Красимир Вълчев след представянето на резултатите от международното изследване PISA.

„Не сме мислили за промяна в закона, по скоро сме обсъждали идеята за интегрален тест, но все още не сме взели решение. В него ще има въпроси от всички области. Меренето на умения изисква по-голяма интердисциплинарност и свързаност. “, заяви той. Според Вълчев изпитните формати у нас трябва да се приближат до тези на PISA, тъй като целта е изпитните формати да мерят умения. Той даде за пример работодателите, които споделили, че за тях е важно бъдещите им служители да имат комуникационни умения, които липсвали сега. Според Вълчев учителите преподавали само това, което щели да изпитват учениците, които от своя страна рядко имали мотивация да четата по теми, на които нямало да полагат тестове. Тазгодишните десетокласници пък са първите, които ще положат задължителна матура по български език и литература и математика, с тях те ще завършат първи гимназиален етап. Както „Монитор“ писа, за въвеждането на интегрален тест на принципа на SAT или TOEFL вместо изпити за назубрени уроци в 10-ти клас се заговори още март тази година. Тогава идеята се появи от страна на учителите по време на форум в Силистра, в която взеха Вълчев и председателят на парламентарната образователна комисия Милена Дамянова. Тогава тя сподели, че подобен тест би показал дали учениците са усвоили уменията и компетентностите, заложени в новите учебни програми, които ще им дадат възможност да реализацията на пазара на труда.

Продължителността на учебното време у нас също бе посочена като проблем за резултатите, освен формата на изпита. Вълчев посочи, че родните деца са в клас около 14% по-малко от средното за Европа заради дългата лятна ваканция и празници. Поради тази причина учителите се оплаквали, че учебното време на стигало за упражнения, въпреки че в новите учебни програми е заложено около 40% за него. Просветният министър обаче увери, че към момента не се обсъжда увеличаване не учебната година.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Мошеници пробваха печалба с менте-евро в казино

Фалшива 20-еврова банкнота пробваха да вкарат в обръщение двама клиенти на игрална зала в Сливен. Случаят е станал малко преди полунощ на 10 декември, когато добре познатият на криминалистите 44-годишен Димитър Недялков и ортакът му, 38-годишният Пламен Добрев, които междувременно профукали всички си набилчни левчета пробвали да преметнат крупието, предлагайки му фалшивката.

Сачева: Законът за социалните услуги няма да отнема деца

Закона за социалните услуги не цели отнемането на деца, това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред журналисти в парламента. От ведомството са категорични, че всяка тема заложена в закона е коментирана отделно, с цел да се изясни всичко в него.

Деца танцуваха за хореограха създал ансамбъл „Загорче“

Едночасов спектакъл поднесоха на старозагорци танцьорите от детския фолклорен ансамбъл „Загорче“ в памет на починалия преди 40 дни създател на формацията в Града на липите хореограф и педагог Венелин Кръстев.Новата зала на културен център „Стара Загора“ едва побра стотиците желаещи да присъстват на концерта родители и близки на децата както и ветерани от формацията, която е една от емблемите на града.