Дават техническия директор  на БНР на прокуратурата

Дават техническия директор на БНР на прокуратурата

Пламен Костов не предупредил генералния директор на радиото, че излъчването ще бъде спряно

Техническият директор на БНР Пламен Костов ще бъде проверяван от Софийската градска прокуратура за евентуално извършено престъпление по служба в качеството му на длъжностно лице.

Това става ясно от прессъобщение на държавното обвинение за първоначалната проверка в националното радио. Тя стартира по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров след като миналия петък за 5 часа беше прекъснато ефирното излъчване на програма „Хоризонт“. Обвинител №1 възложи проверката на ДАНС, СЕМ и КРС под прякото ръководство на заместник главния прокурор Иван Гешев.

От проверката става ясно още, че не е имало техническа причина програма "Хоризонт" да спре излъчването. Според събраните до момента доказателства от ДАНС


не е установено да е извършвана

каквато и да е профилактика

на студийния комплекс на „Хоризонт“. Освен това е констатирано, че не е съществувал какъвто и да е технически проблем, налагащ профилактиране на студийния комплекс на „Хоризонт“. Установено е също и че не са съществували и проблеми с преноса на сигнал от студията на БНР до Централната апаратна, както и не е съществувал технически или друг проблем за предаването на сигнала от Централната апаратна до входната точка на НУРТС, съобщават от прокуратурата.
Проверката е показала, че изцяло извън заложения график за извършване на профилактика, два дни преди спирането на „Хоризонт“ директорът на дирекция „Техника“ към националното радио - Пламен Костов е изготвил писмено уведомление до генералния директор на БНР за „създаден голям технически проблем“. Според документа се налагало „профилактиране на студийния комплекс на „Хоризонт“ за времето от 6:00 до 11:00 часа на 13.09.2019 г.“. Никъде в това уведомление Костов обаче


не е посочил, че ще

се извършва спиране

на излъчването на програмата и не е довел до знанието на генералния директор такова свое намерение. Генералният директор на БНР Светослав Костов е поставил резолюция „ДА“ на документа.

От прокуратурата обобщават, че в хода на проверката, възложена на ДАНС, са снети писмени обяснения от генералния директор на БНР Светослав Костов, от и. д. директор на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев, от директора на дирекция „Техника“ Пламен Костов, както и от други служители на националното радио. Обяснения са снети и от ръководни длъжностни лица от „НУРТС България“ ЕАД - разпространител на сигнала на радиото. Изискана е официална писмена и електронна комуникация между ръководни длъжностни лица на БНР, както и между тях и длъжностни лица на дружеството - разпространител на сигнала.

По отношение на техническата профилактика на излъчвателните съоръжения на разпространителя на сигнала на БНР – „НУРТС България“ ЕАД, е установено, че дружеството, съобразно договора си с БНР, е


задължено да извършва

регулярно профилактика

на системата, която е планирана.

Извършва се минимално два пъти годишно и се съгласува предварително през предходната година с БНР и другите ползватели на предавателите на „НУРТС България“. От приложените материали е установено, че за този ден е планувало профилактика само на три предавателя на ултракъси вълни (УКВ) в Белоградчик, Ивайловград и Трещеник. От създаването на „НУРТС България“ ЕАД и БНР до момента не е преустановявано излъчването на която и да е програма на националното радио едновременно на територията на цялата страна поради описаните по-горе специфични задължения и характеристики на националното радио.

Профилактика на предавателите на „НУРТС България“ ЕАД се осъществява поетапно, за не повече от осем часа през деня, в различни дни, по един предавател на регион, по възможност в диаметрално противоположни части на страната.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.