Дават на болниците 85% от средномесечната заработка

Дават на болниците 85% от средномесечната заработка

Надзорният съвет на НЗОК обсъжда нов механизъм за финансирането им заради кризата с COVID-19

Болниците и договорните партньори от извънболничната и денталната помощ да получат 85 % от средномесечната си заработка. Такова решение се обсъжда от Надзорния съвет на НЗОК, съобщи финансовият министър Владислав Горанов по време на второто четене на актуализацията на държавния бюджет.

Заради ограниченията и противоепидемичните мерки в момента през тях преминават по-малко пациенти, тъй като плановите приеми са ограничени.

"Безспорно ограниченията, които се наложиха заради пандемията от короновирус, може да доведат до значително по-малка заработка през този период. Тази заработка няма да бъде отчетена при финансирането на лечебните заведения в периода на кризата. Механизмът, който се подготвя и в момента тече Надзорен съвет на Националната здравноосигурителна каса, ще предвижда за този период финансирането да се сведе до 85 процента от средномесечната заработка на тези лечебни заведения и на договорните партньори от извънболничната помощ и от денталната", обясни Горанов.

Той поясни, че предложението е за 85 на сто, тъй като е направена преценка, че лимитирането на дейността би следвало да доведе и до някакъв елемент на спестяване от клиничните пътеки, заради обстоятелството, че всъщност не е извършвана реална медицинска дейност в тези лечебни заведения.

Горанов уточни, че този модел е съгласуван с Българския лекарски съюз и предстои след заседанието на НЗОК да бъде преподписан Националният рамков договор.

"Така ще се гарантира функционирането на лечебните заведения и временно ще се дерогира принципът, на който обичайно в нормално положение функционират договорните партньори на НЗОК", обясни финансовият министър.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.