Дават Лозан Панов на ИВСС за „Апартаментгейт“ (ОБЗОР)

Дават Лозан Панов на ИВСС за „Апартаментгейт“ (ОБЗОР)

КПКОНПИ не откри конфликт на интереси при сделките на хора от властта с „Артекс“, проверките за корупция обаче остават

Скандалният шеф Лозан Панов е даден на Инспектора към Висшия съдебен съвет заради скандала „Апартаментгейт“. Това става ясно от решение на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) по проверката за конфликт на интереси за Панов.

Той е част от проверяваните хора от властта заради сделките на съмнително ниски цени с имоти, купени от строителната фрима :Артекс“. Преди няколко месеца стана ясно, че жената на Панов – Елисавета е купила жилище в луксозна сграда на дружеството срещу скромната сума от €225 на квадратен метър. Освен това собствениците на строителната компания пък се оказа и кумове на Панови.

Въпреки това според проверката на КПКОНПИ Панов не е в конфликт на интереси заради апартамента, в който живее. След приключването на преписката обаче тя се изпраща в ИВСС с искане

да се провери дали е нарушен

кодексът за етично поведение

на магистратите. "Съгласно Кодекса за етично поведение на българските магистрати, ВСС осъществява цялостен контрол по прилагането и спазването на Етичния кодекс и периодично предприема действия за обновяване и актуализиране на предвидените с него правила. Комисията по професионална етика към Висшия съдебен съвет и комисиите за професионална етика към органите на съдебната власт осъществяват пряк и непосредствен контрол по прилагането и спазването на Етичния кодекс", пише в решението на Антикорупционната комисия.

Освен срещу Панов проверките за конфликт на интереси са приключени и срещу Цветан Цветанов, министъра на туризма Николина Ангелкова, както и срещу бившите министри на правосъдието и на културата Цецка Цачева и Вежди Рашидов. За всички тя също

не е установено

административно нарушение

заради евтините им апартаменти.

Комисията е прекратила още и проверките по сигналите срещу Валери Симеонов, Елена Йончева, Валери Жаблянов и Крум Зарков. Те са по различни казуси, този със Симеонов се отнася за сделка в периода, когато той е бил председател на Общински съвет в Бургас. Сигналът срещу Жаблянов е за грешна информация, подадена в декларацията му във връзка с имот и средствата свързани с него. При Крум Зарков сигналът е за имотни сделки.

Решенията са взети в средата на миналата седмица и за тях е уведомена Софийската градска прокуратура. И след края на инспекцията, извършена от КПКОНПИ обаче проверката на прокуратурата за корупция и данъчни измами продължава до края на юли.

Проверките са ефект от т.нар.

скандал "Апартаментгейт",

започнал с публикации за хора от властта, придобили имоти на занижени цени. Именно заради него голяма част от проверяваните се разделиха с постовете си – държавни и партийни.

Част от проверките са след самосезиране на Антикорупционната комисия, а други – по сигнали. Няколко месеца тя преценяваше дали 11-те проверявани лица са били в конфликт на интереси, когато са ставали новодомци или са си купували са имот, или пък техни близки са го правели. Документално е изследвано в какво качество са били представителите на изпълнителната, законодателната и съдебната власт в момента на сделките.

За прекратените проверки е информирана Градската прокуратура, защото тя има правомощие да протестира решенията на Антикорупционната комисия

"Решенията на КПКОНПИ са в сегмента, който касае тяхната компетентност – а именно конфликт на интереси. А

при нас има проверки, които са

възложени също на тази Комисия

и при които извършваме събиране на данни за престъпления от компетентността на прокуратурата", коментира пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев по случая и припомни, че във връзка с "Апартаментгейт" са възложени данъчни проверки и на НАП, които към този момент не са приключили. "Поддържаме постоянен контакт с колегите от НАП. Процедурите по данъчния кодекс са доста по-тежки и тромави, което забавя тези проверки", каза зам. главният прокурор. Той коментира още и проверките, свързани с къщите за гости, изградени с европейски средства.

"По проверките на къщите за гости се работи активно, излизат интересни неща за злоупотреби с евросредства и други документи, за които ще бъдете уведомени. Те са в сегмента извършени престъпления – т.е. злоупотреба с евросредства и други документи. Прокурори от ВКП са възложили проверка на ГД "Национална полиция" в тази насока за множество случаи", обясни той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.