Летище Пловдив ще бъде дадено на концесия за 35 години, съобщи транспортният министър Росен Желязков след заседанието на Министерския съвет, на което бе дадена зелена светлина за откриване на процедура за концесионер.

При оценяването на участниците техническото предложение ще има 55% тежест, а 45% ще бъда финансово предложение.

Концесионерът ще трябва да има практически опит в експлоатация на международно летище с пътникопоток не по-малко от 450 000 годишно. Освен това кандидатите за стопанисване на летището трябва да имат регистриран основен капитал не по-малко от 1 млн. лв.

Размерът на балансовата или пазарна стойност на дълготрайните материални активи не трябва да е по-малък от 40 млн. лв. Освен това те трябва да са финансирали поне един проект, чиято стойност надвишава 10 млн. лв. Участниците в процедурата трябва да имат и опит в набирането на финансови средства.

Желязков обясни, че концесионното възнаграждение има две ставки - фиксирана и плаваща. Плаващата е 5% от брутния приход на концесионера на годишна база, но не по-малко от 100 000 на година. Инвестициите, които се очакват, трябва да бъдат не по-малко от 100 млн. лв. „Процедурата ще бъде по подобие на тази за летище София, с цялостна информация, нарочна уеб страница, въпроси и отговори на потенциални инвеститори, пълна прозрачност“, обясни Желязков.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Съветът на ЕС одобри на първо четене пакета "Мобилност" (ОБНОВЕНА)

Съветът на ЕС е приел днес на първо четене промените в правилата за товарните превози. Новите правила ще подобрят условията на труд на водачите, ще въведат изисквания за командироването на международни водачи и ще обновят разпоредбите за достъпа до пазара на товарни автомобилни превози.

Само летище Варна с ръст на полетите за тримесечието (ОБЗОР)

Карго пратките се увеличават в края на март

Средно с 50 на сто намаляха пътниците по чакалните

С над 50 на сто намаляха пътниците на летищата в София и Бургас през март заради разпространението на коронавируса и отмяната на голяма част от полетите на авиокомпаниите. Във Варна спадът на пътниците е с 42 на сто през третия месец на годината, показват данните на операторите в трите града.