40 млн. лв. ще бъдат дадени на държавните и частните университети, за да им бъде направена оценка и изготвен план за развитие. Средствата са планирани да бъдат отпуснати по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, обясни зам.-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева на семинар в Правец.

„Ще инвестираме за промяна в управлението на университетите, изготвяне на стратегически цели, да се направи вътрешна и външна оценка на техния капацитет - къде имат предимство, какъв е техният профил и къде би следвало да фокусират техните усилия, финанси и хора, за да имат стратегическо предимство.“, обясни тя. Програмата ще доведе до прозрачност на работата на ВУЗ-вете, които ще посочат по какъв начин мислят да се развиват. Оценката, която получат, ще даде насоки и в кои от тях ще бъдат насочени повече средства. „Ще ни помогне да видим кои са регионите, университетите, направления, в които трябва да инвестираме в новия програмен период.“, заяви Ангелиева.

Финансиране за атестацията няма да получат

всички университети у нас, а само тези с най-голям брой точки на предварителната селекция. Те ще се класират спрямо аспекта, към който искат да се насочат – ефективност на управление, модернизиране на учебните програми, интернационализация, използване на цифрови технологии, науноизследователски компонент, усъвършенстването на преподавателите и техните умения и знания.

За бъдат привлечени повече ученици

към научната сфера от МОН ще стартират проекта „Образование за наука”. Той ще бъде насочен към три стълба, обясни Ангелиева. Благодарение на първия ще бъдат подкрепени летните школи по математика, биология и астрономия. За да могат да бъдат подкрепени по проекта, от МОН поставят изискване в тях да има специализирано обучение за учители ментори. По вторият стълб ще бъдат финансирани 20 проекта на БАН, които са насочени към изграждане на допълнителни умения и знания по природните науки. За целта изследователи от академията ще влизат в училищата. В институтите пък ще се сформират „малки общности“ на знанието, .в които учениците ще работят под наставничеството на специалисти. Музеите също ще бъдат отворени за работа и подкрепа на ученици, които проявяват интерес към тези области. По третия модул децата ще имат достъп до 4 национални музея - антропологичния, етнографски, природонаучен, археологически.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Автобус пламна на спирка в Горно изворово

Автобус „Сетра“, превозващ пътници от Казанлък към Горно изворово е пламнал секунди след като стигнал спирката на центъра на селото към 19,00 часа на 6 декември  и по време на слизане на пътниците.

Осъдиха 80-годишна баба за кражба на 1,5 т грозде

 

82-годишна жителка на братядаскаловското село Гранит е осъдена на 3 месеца условно с 3-годишен отлагателен срок за изпълнение на наказанието, съобщиха от районния съд в Чирпан

Баба Христина К. застанала пред Темида за опит да открадне близо тон и половина грозде от лозето на своята  съселянка Иванка Д. Чепките от сорта „Велика“ на стойност 3 675 лв вече били натоварени на каруцата, когато родственик на собственичката се появил на местопроизшествието и успял да спаси стоката .

1000 лева глоба за охранител, оставил куче да умре от глад и жажда

Млад мъж, работещ като въоръжена охрана в рудник „Трояново 3“ на комплекса „Марица изток“ ще трябва да заплати 1000 лв затова че оставил кучето си без храна и вода и по този начин го довел до гладна смърт.