Дават 3 млн. лв. за гимназии с паралелки с очакван недостиг (ОБНОВЕНА)

Дават 3 млн. лв. за гимназии с паралелки с очакван недостиг (ОБНОВЕНА)

240 стипендия за студените от българските диаспори

Близо 3 млн. лева ще бъдат предоставени на професионалните гимназии, които откриват паралелки за специалности с очакващ бъдещ недостиг. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който награди български училища и учители, участвали в Европейската седмица на програмирането.

За учебната настоящата учебна 2018/2019 г. година е приет списък с 65 паралелки за професии с очакван недостиг на пазара на труда. Сред тях за деловодител, заварчик, стругар, електромонтрьор, лаборант, монтьор на транспортна техника, строител и други. За учениците от професионалните училища и паралелки, обучаващи се в дуална форма на обучение и на тези, обучаващи се в защитените от държавата специалности и специалности с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда пък се предвиждат допълнителни 1,6 млн. лв. за стипендии. За следващата година е заложено стандартът за стипендия на всички ученици да скочи на 87 лв, а за тези от професионалните направления за в 97 лв. спрямо досегашните 60. Не се предвижда обаче увеличение на минималния праг на стипендиите за учениците, който сега е 21 лв. „Предоставена е възможност на училищата да предоставят по-нисък размер на стипендията за повече ученици или по-висок размер на стипендията за по-малко учениците. Не искаме да стесняваме периметъра за решения“, обясни просветния министър.

В бюджета са предвидени и 2,0 млн. лв. за увеличаване на стипендиите на студентите. 1/3 от тях ще бъдат насочени такива от български диаспори в чужбина, приети за обучение в български университети . Техните стипендии вероятно ще станат от 200 на 240 лв, уточни Вълчев. Останалите 2/3 от заложената сума ще бъде за български студенти. Всеки ВУЗ ще решава дали увеличението да се използва за това по-голям брой техни възпитаници да получава допълнително възнаграждение, или да бъде увеличен максималният размер на една стипендия.

Просветният министър уточни още, че други 2 млн. лв, които са предвидени за освобождаването от заплащане на таксите за обучение специалности във висшите училища с бъдещ недостиг на пазара на труда ще бъдат за всички в тези направления, а не само за новопостъпилите. „Ще бъдат най-вероятно за всички студенти, но това е въпрос на законова промяна, която тепърва трябва да бъде гласувана със закона за изменение и допълнение на закона за висшето образование. В момента няма все още няма нормативно основание. Началото на 2019-2020 ще бъде направено вероятно, но те ще бъдат за всички.“, обясни Вълчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.