0

О бластна администрация във Варна се нуждае от близо 40 водни спасители, за да подсигури 16 неохраняеми плажа в общините Варна и Аврен. За целта бе обявена обществена поръчка с обща прогнозна стойност от близо 205 000 лева без ДДС.

Областна администрация във Варна се нуждае от близо 40 водни спасители, за да подсигури 16 неохраняеми плажа в общините Варна и Аврен. За целта бе обявена обществена поръчка с обща прогнозна стойност от близо 205 000 лева без ДДС.

Става въпрос за останалите без концесионери и охрана морски плажове „Чайка-Централен 1“, „Чайка-Централен 2“, „Чайка-Юг“, „Офицерски“, „Галата-Север“, „Галата-Изток“, „Фичоза-Север“, „Фичоза“, „Хижа Черноморец-Север“, „Хижа Черноморец-Юг“, които са на територията на община Варна и „Романтика“, „Камчия-Север 1“, „Камчия-Север 2“, „Камчия-Север 3“, „Камчия-Север 4“ и „Камчия-Север 5“ на територията на община Аврен.

Избраният изпълнител трябва да осигури 19 стационарни поста с по двама спасители на всеки. Работно време на хората, които ще се грижат за безопасността на плажуващите, ще е от 8 до 18 часа всеки ден в продължение на три месеца. Две фирми бяха подали документи за участие в обществената поръчка за осигуряване на водното спасяване на неохраняемите плажове, процедурата за които бе обявена от Областната администрация през май.

Кандидатите „Трес 2015“ ЕООД и „Тата 1“ ООД обаче имаха пропуски в представената документация, твърдят от комисията.  След корекции „Тата 1“ е избрана да осигури водното спасяване на неохраняемите плажове във Варненско.

Ако в 7-дневен срок не постъпи обжалване от другия участник в процедурата, спасителните постове следва да бъдат разположени до края на месеца. При евентуално обжалване, на практика има риск сезонът да премине, а ивиците да останат без спасители. Тогава като възможност идва обявяването на процедура за пряко договаряне, при която обаче максимална допустима цена е 70 хил. лева.

Това означава, че парите ще стигнат само за разположение на спасителни постове на някои от неохраняемите плажове, коментираха ситуацията от Областна управа-Варна.