Дават 200 млн. лв. повече за болниците през 2020г.

Дават 200 млн. лв. повече за болниците през 2020г.

По-голямата част от тях отиват за заплати

В проектобюджета на НЗОК за 2020 година ще бъдат заложени поне 200 млн. лв. допълнително за болнична помощ, от които ще 70% да отидат за заплати. Това стана ясно след среща в Министерския съвет между здравния министър Кирил Ананиев, вицепремиера Томислав Дончев и президента на КНСБ Пламен Димитров.

Новината дойде на фона на протест на медицинските специалисти, които поискаха променя на възнагражденията в системата на здравеопазването.

Ананиев обясни, че анализ направен през последните години показвал, че обемът дейност е постигнал таван, което означавало, че въпросните пари ще влязат чрез увеличение на цените на клиничните пътеки. „Като принципал на голяма част от болниците - областните и държавните, имам право на определени указания, които да спусна към тези лечебни заведения и те трябва да бъдат изпълнявани. Ще търся висока отговорност от директорите  и от управителните тела на болниците, ако те нарушават тези съотношения. Освен това ще усиля и хората от Министерството на здравеопазването, които да участват в тези бордове и да наблюдават пряко изпълнението както на нещата, които ще предложим в Националния рамков договор, така и вътрешната организация по формирането и разходването на разходите за персонал“, каза още Ананиев.

От своя страна шефът на КНСБ заяви, че ще искат поне половината от средствата за здравеопазване – около 2 млрд. лв., да отида за хората. „Това трябва да стане с новия рамков договор. Водени са предварителни разговори и се надявам, че този път ще сме на едно мнение. „Това, което чух днес тук за училищното и детското здравеопазване, ме кара да съм умерен песимист. Там заложените средства за увеличение на заплатите не са колкото исканите, затова битката продължава“, посочи синдикалният лидер и допълни, че най-вероятно, ако се изпълни това, което се залага, няма да има проблем за да се дадат заплати от 900 лв, за сестрите и 1100 лв. за лекарите и останалите медицински специалисти. На срещата били заявени стъпки и за подпомагане на малките лечебни заведения.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.