18,2 млн. лв. ще струват автоматичните прегради, разделящи пероните на метрото от влаковете, които ще бъдат поставени на първите две линии на подземната железница. Това става ясно от обществена поръчка на „Метрополитен“.

Първоначално такива съоръжения се предвиждаха по новата трета линия на метрото с цел предпазване от инциденти, но от „Метрополитен“ решили да бъдат поставени и по старите спирки. От обявената поръчка се разбира, че автоматични прегради първоначално ще бъдат на станциите „Опълченска“ и „Васил Левски“ и ще се проучват възможности за монтиране на още 10 спирки от първия и втория лъч на подземната железница. Стъклен параван вече има на строящата се спирка бул. „България“ от трети лъч.

От друга обществена поръчка на дружеството пък става ясно, че се предвижда ремонт на северния подлез на метрото при НДК. Фирмата спечелила търга ще трябва да изготви архитектурен проект. В него влизат демонтаж на витрини на съществуващи търговски обекти, подмяна на настилки, облицовки и тавани в зоната на магазините, подмяна на осветление и електроинсталация.

Първите метростанции от третия лъч, на които ще се качат софиянци през есента, са в отсечката между „Красно село“ и бул. „Владимир Вазов“. Догодина ще приключи и вторият етап от третия лъч до „Овча купел“. По новото трасе на метрото ще се движат и нови влакове с намалено потребление на електроенергия, намалени нива на шум, както и с опция за движение без машинист. Машинистите ще са с ограничени функции, но те ще бъдат обучени и за работа на ръчен режим. При откриването на третия лъч се очаква 500 хиляди пътници дневно да използват подземния превоз. Очакванията са от периферните точки на града до центъра да се стига за 16 минути. С новата метроотсечка пътният трафик ще бъде намален с 30%. Третата линия ще има връзки с над 55 автобусни и тролейбусни спирки.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стефан Данаилов в реанимация в кома (ОБНОВЕНА)

Лекарите във Военно-медицинска академия се борят за живота на Стефан Данаилов. Големият български актьор е бил настанен по спешност в реанимация, след като е изпаднал в кома. Новината беше потвърдена от източници на „Монитор“.

Засилва се контрола за горене на нерегламентирани отпадъци

Във връзка с предстоящия отоплителен сезон от МОСВ предприемат мерки и засилват контрола по спазване на нерегламентирано изгаряне на отпадъци съобщиха от ведомството. Изпълнението на контрола е възложено на Регионалните инспекции по околната среда и водите, които ще следят да се спазва изискването - предаването на отпадъци с цел изгаряне да се извършва само въз основа на писмен договор с лица, притежаващи документ за изгаряне на отпадъци по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците. В случай на констатирано нерегламентирано изгаряне ще бъдат наложени принудителни административни мерки, съобщават от министерството.

Прибраха 37 кг забранени храни от градини и училища

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е прибрала и ще унищожи 37,5 килограма неразрешени храни и 52 литра напитки при проверките на кухненски блокове към детски градини и училища, ученически бюфети и столове. Инспекторите са посетили 2462 места за хранене в страната от 24-ти септември до 11-ти октомври, съобщиха от БАБХ.