18,2 млн. лв. ще струват автоматичните прегради, разделящи пероните на метрото от влаковете, които ще бъдат поставени на първите две линии на подземната железница. Това става ясно от обществена поръчка на „Метрополитен“.

Първоначално такива съоръжения се предвиждаха по новата трета линия на метрото с цел предпазване от инциденти, но от „Метрополитен“ решили да бъдат поставени и по старите спирки. От обявената поръчка се разбира, че автоматични прегради първоначално ще бъдат на станциите „Опълченска“ и „Васил Левски“ и ще се проучват възможности за монтиране на още 10 спирки от първия и втория лъч на подземната железница. Стъклен параван вече има на строящата се спирка бул. „България“ от трети лъч.

От друга обществена поръчка на дружеството пък става ясно, че се предвижда ремонт на северния подлез на метрото при НДК. Фирмата спечелила търга ще трябва да изготви архитектурен проект. В него влизат демонтаж на витрини на съществуващи търговски обекти, подмяна на настилки, облицовки и тавани в зоната на магазините, подмяна на осветление и електроинсталация.

Първите метростанции от третия лъч, на които ще се качат софиянци през есента, са в отсечката между „Красно село“ и бул. „Владимир Вазов“. Догодина ще приключи и вторият етап от третия лъч до „Овча купел“. По новото трасе на метрото ще се движат и нови влакове с намалено потребление на електроенергия, намалени нива на шум, както и с опция за движение без машинист. Машинистите ще са с ограничени функции, но те ще бъдат обучени и за работа на ръчен режим. При откриването на третия лъч се очаква 500 хиляди пътници дневно да използват подземния превоз. Очакванията са от периферните точки на града до центъра да се стига за 16 минути. С новата метроотсечка пътният трафик ще бъде намален с 30%. Третата линия ще има връзки с над 55 автобусни и тролейбусни спирки.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Над 1 милион жители ще са защитени от наводнения чрез новата система за управление на водите на Искър

Близо 1.3 млн. жители ще бъдат защитени от наводнения или недостиг на вода с изграждането на Националната система за управление на водите на река Искър в реално време. Тя ще бъде създадена по проект, който се финансира по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., и има за цел да намали риска от наводнения в 4 от общо 116-те района със значителен потенциален риск. Това стана ясно по време на представянето на дейностите по проекта в Община Елин Пелин. Системата ще служи, за да се предприемат адекватни мерки от всички отговорни институции при аварийни ситуации, както и за уведомяване на населението в случай на природни аномалии.

Събират пари за изграждане на храм върху разрушен църковен комплекс

Църковното настоятелство при храм „Св. Пантелеймон“ в чирпанското село Стоян Заимово набира средства за построяване на параклис в местността Голямата черква, на около 1 км на северозапад от селото, върху мястото на разрушен църковен комплекс – вероятно манастир, от Средновековието, съобщава сайтът Десант.