Дават 100 хил. за разкопки на търновските археолози

Дават 100 хил. за разкопки на търновските археолози

Почти сто хиляди лева дава държавата на Регионалния исторически музей във Велико Търново за провеждане на археологически разкопки това лято. Точният размер на сумата е 96 905 лв.

Музейните специалисти ще работят на няколко обекта от всички хронологични периоди – на неолитни и халколитни праисторически селища, тракийска могила от римско време, римски град, средновековни и късносредновековни комплекси. Това за пореден път доказва, че професионалните качества на специалистите са високо оценени, а обектите са с важно национално значение.       

21 210 лв.  са осигурени за проучванията на манастир „Успение Богородично”, ранновизантийска базилика и тракийски некропол в квартал „Френк Хисар” на средновековната столица Търновград, които проф. Хитко Вачев вече е започнал.

Разкопките на раннонеолитно селище Джулюница – Смърдеш, ръководени от археолога Недко Еленски, ще са през септември и ще бъдат финансирани с 18 180 лв.  

През същия месещ Александър Чохаджиев ще проучва халколитна селищна могила при село Петко Каравелово, като отпуснатата за обекта сума е в размер на 18 180 лв .

С 21 165 лв. ще се финансира проучването на югозападен ъгъл на форума в античния град Никополис ад Иструм, което д-р Иван Църов ще прави в началото на есента.

През октомври  археологът Калин Чакъров ще продължи със сумата от 18 180 лв.  разкопките на  богатата надгробна могила край Лясковец, открита миналата година.

Одобрен от Министерство на културата е и проект на археолога от РИМ-Велико Търново Илиян Петракиев, общината и музея в Горна Оряховица за разкопки на средновековната крепост Ряховец, а отпуснатата за обекта сума е 18 174 лв.

Разкопки в средновековния Търновград този археологически сезон ще има на крепостта Трапезица, където ще работят три екипа под ръководството на проф. Константин Тотев, доц. Мирко Робов и доц. Деян Рабовянов от НАИМ – БАН, филиал Велико Търново с отпусната сума от 71 350 лв. Проф. Тотев ще продължи и проучванията на църква и баня южно от манастира „Св. 40 мъченици” със сумата от 19 998 лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.