Природните паркове „Витоша“, „Рилски манастир“ и „Врачански Балкан“ получават 1,5 млн. лв. от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Договорите са подписани днес от министъра на околната среда Нено Димов, съобщи екоминистерството.

В Природен парк „Витоша“ ще се подобри състоянието на торфищните комплекси чрез подобряване на водния режим и инфраструктура за намаляване на антропогенния натиск. Ще бъде подобрено състоянието на букови и смесени гори в района на Боянския водопад.

Проектът за Природен парк „Рилски манастир“ предвижда мерки за подобряване на растителни видове в планинския до алпийския пояс и на животински видове. Ще бъде изградена площадка за подхранване на хищните птици, с което ще се предотврати евентуално отравяне на видовете Скален орел, Черен лешояд и Кръстат орел.

Природен парк „Врачански Балкан“ ще подобрява местообитания и видове от мрежата „Натура 2000“. Проектът предвижда мерки за увеличаване популацията на Белоглав лешояд, Египетски лешояд и Планински кеклик.

Днес бе подписан и договор за изграждане на компостираща инсталация за общините Чипровци и Георги Дамяново, който ще се финансира с 2,5 млн. лв. по програмата. Общият размер на инвестицията е над 3,4 млн. лв.

С днешното подписване договорите по направлението „Отпадъци“ на ОПОС 2014-2020 г. стават 24 на брой, с обща стойност на безвъзмездната помощ 209,2 млн. лв.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бизнесът и властта обсъждат рисковете пред икономиката

Бизнесът и правителството се събират днес на традиционната си годишна среща. Форумът тази година ще бъде посветен на перспективите пред глобалната икономика, има ли рискове за България и как могат да бъдат избегнати.

Немска банка открива IT център в София

Пpeз 2020 гoдинa в Бългapия влизa c инвecтиция немската финансова институция Соmmеrzbаnk - нo нe ĸaтo бaнĸa, a ĸaтo ИТ център c oĸoлo 400 дo 600 paбoтни мecтa. За изграждането на новия център съобщи глaвният yпpaвитeл нa Гepмaнo-бългapcĸaтa тъpгoвcĸo-индycтpиaлнa ĸaмapa (ГБИТК) д-p Mитĸo Bacилeв в ефира на Bulgaria On Air. Все още не е ясно къде ще бъде новия хъб на банката.

Застрахователите с 40 млн. лева повече печалба

Секторът на общото застраховане продължава да генерира огромна печалба, която към 30 ноември възлиза на 138.4 млн. лв спрямо 95.8 млн. лв преди година. Само през ноември печалбата възлиза на 4.9 млн. лв., показва статистиката на Комисията за финансов надзор.