Даваме три пъти повече пари за телефон на изплащане

23% повече покупки онлайн

Даваме три пъти повече пари за телефон на изплащане

От спалните обаче търсим с около 200 лв. по-евтини модели

Даваме три пъти повече пари за телефон на изплащане, това става ясно от проучване на потребителските нагласи на една от водещите компании за потребителско кредитиране в страната. Най-търсеният модел телефон, купуван на кредит през първите 6 месеца на годината е три пъти по-скъп в сравнение с лидера за 2019 г.

Докато миналата година средната цена на стоката е 460-550 лв., то

сега тя се качва на 1550-1 600 лв.,

показва още проучването. Според експертите това се дължи на промяна в ползването на устройството Телефонът вече не се използва единствено за комуникация, но и за забавление, снимки, прехвърляне на данни, работа, обучение и много други неща. Данните за периода. потвърждават тенденцията за купуване на смартфони от минали години.

На второ място по популярност при покупките на изплащане е телевизорът, следван от пералнята. В класацията „Топ 10 на изплащане“,

половината от стоките са с по-ниска цена

Това са пералните, хладилниците, готварските печки, обзавеждането за спалня и матраците. Въпреки че търсим по-евтини алтернативи, то предпочитаните характеристики като големина, използван материал, клас и други остават близки до тези от 2019 г. Най-значителен спад в цената има при обзавеждането на спалня. Най-търсеният модел през първата половина на 2020 г. струва 600-650 лв., а година по-рано средната цена е 850-900 лв. Средната цена на хладилниците се понижи от 730-780 лв. през 2019 г. до 600-650 лв. Най-често купуваните готварски печки са по-евтини с близо 100 лв., като средната цена за последните 6 месеца е 700-750 лв.

Класацията сочи още, че българите все по-често пазаруват онлайн. До юни 2020 г. е налице ръст от 23,4% на заявленията за покупки на изплащане през интернет. Стоката, която отбеляза най-значителен ръст в брой е-заявления, е лаптопът. В периода януари-юни 2020 г. българите подадоха с 50.4% повече молби за финансиране на такива продукти в сравнение със същия период на 2019 г. Според експертите това се обяснява с

необходимостта да се учи или работи от вкъщи

Вече се търсят по-мощни компютри и с по-добри параметри като добра резолюция на екрана, мощен процесор, добра видео карта и голяма памет. Тези характеристики водят до ръст на средната цена на най-търсения модел. През първата половина на 2020 г. тя е 650-700 лв., а година по-рано е 480-530 лв. Въпреки това, коронакризата повлия негативно дори в този сегмент. Само през март спадът в броя е-заявления е в размер от 20,4 на сто на годишна база.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.