0

П оловата активност и заплодителната способност на кочовете са в пряка зависимост от храненето им.

Половата активност и заплодителната способност на кочовете са в пряка зависимост от храненето им.

Целогодишно трябва да се поддържат в добро телесно състояние. Погрешна е практиката кочовете да се хранят  специално  само 1-2 месеца преди и по време на случната кампания. Целогодишно трябва да им се дава достатъчно количество висококачествени фуражи, за да бъдат непрекъснато в разплодна кондиция. Слабите, неправилно хранените и затлъстелите кочове имат понижена полова активност и заплодителна способност.

Зима

През зимата, когато кочовете са в покой, дажбата им се състои от 2 кг сено, 1,5 – 3 кг сочен фураж, 0,3 – 0,8 кг концентрирана смеска, в която трябва да участват повече овес, шротове и пшеничени трици.


През лятото кочовете се изпращат на паша, при която им се осигурява 5 – 6 кг зелена маса и се подхранват с концентриран фураж, пише Овцевъд & Козевъд.

 

Повече концентрирани фуражи

Месец – месец и половина преди случната кампания дажбата се увеличава и трябва да се състои от висококачествени и лесно смилаеми храни. Намаляват се обемистите фуражи за сметка на концентрираните.
За кочовете се отделят най-близките и богати пасища, но пашата е в рамките на нужната разходка и трябва да осигури 2 – 3 кг зелен фураж. Дават се 1 – 2 кг доброкачествено сено, 1-2 кг сочен фураж и 0,7 – 1,5 кг концентрирана смеска.
През време на активното използване на кочовете трябва да се дават и фуражи от животински произход. Подходящи са 1-2 кг обезмаслено краве мляко, 3-5 кокоши яйца, 150-250 грама рибено брашно. Ако не достигат нужните минерални вещества и витамини, се осигуряват допълнително. Редовно им се дава готварска сол.

 

Изключените от разплод се угояват

С угояването сe цели да се увеличи добивът на месо и да се подобри кланичният рандеман.

На угояване се подлагат изключените от разплод мъжки и женски агнета, с незадоволителен екстериор или ниско продуктивен произход, атакувани поради възраст, заболяване или слаба продуктивност овце. To продължава около 2-2,5 месеца.
Захранени с мляко агнетата отрано се хранят усилено с концентрирани храни, предимно листни зърнени – царевица, пшеница, ечемик, пшеничени трици. Така се получава т.нар. млечно месо или бяло месо, което е много сочно и има високи вкусови качества. Това угояване обаче не е изгодно, тъй като се унищожават голям брой животни, без да са дали  достатъчно количество месо. Такова угояване се прави само в България, част от Сърбия и част от Гърция.

Отбитите агнета достигат до 50 кг

 

Получават в зависимост от възрастта си по 0,5 до 1 кг сено, 0,3 – 0,7 кг пълноценни комбинирани фуражи, обработена слама, карбамид и др. На 6-7-месечна възраст достигат 40-50 кг жива маса. Угояване на възрастни овце и кочове. Най-сполучливо е да се угояват оборно, в продължение на 30-45 дни. Използуват се обемисти и концентрирани фуражи, които се дават на воля. Животните увеличават живата си маса с 25-30% и дават по-висококачествено месо. Практиката да се пасат известно време и след това да се подлагат на оборно хранене не дава особени резултати, тъй като животните в повечето случаи са без зъби или хронично болни и пашата им не е ефективна. При угояването се осигурява достатъчно сол за близане и вода за пиене.