0

Х арактерно за април е преходът в храненето и отглеждането на животните. Необходимо е извеждането им на паша и разходките на открито да се удължат през най-слънчевите дни.

Характерно за април е преходът в храненето и отглеждането на животните. Необходимо е извеждането им на паша и разходките на открито да се удължат през най-слънчевите дни.


Особено внимание трябва да се обърне на правилното и балансирано хранене на говедата. Дава се 0,5 кг концентриран фураж за всеки кг мляко над 5 кг дневно, посочват специалистите от Национална служба за съвети в земеделието.
Препоръчително е включването на 2-3 кг пшенична слама в основната дажба за допълване на сухото вещество, което обикновено в този период е ниско. Извеждането на животните и храненето им със сочни фуражи създава условия за поява на различни инфекции. Необходимо е да се вземат съответните мерки, като се внимава и за поява на заболяването устрел.


Заслони
При преминаване от оборно към пасищно отглеждане овцете са претенциозни по отношение на дъждовно, влажно и студено време. На пасищата трябва да има заслони за прикриване при неблагоприятни условия на по-младитe животни. Недопустимо е да лягат на влажна и мокра почва, което довежда до простудни заболявания и диарии.
През април козите пасат с охота младата сочна трева и крехки клони на дървета и храсти, приетата храна е с високо водно съдържание, която е със слаба хранителна стойност и има слабително действие, предпоставка за стомашночревни разстройства. В дажбата е необходимо да се включат концентрирани фуражи - 0,3-0,4 к или груби фуражи (сено и слама), готварска сол.
Подходящо
Месец април е подходящ за набавяне на пчелни семейства, за прехвърлянето на разборни и за заселване на многокорпусни кошери. Пчелните семейства трябва да произхождат от здрав пчелин, в който няма заразни болести и не е под карантина. През месеца разцъфтяват всички овощни видове, от които пчелите събират прашец и нектар. Пчелното кълбо се е разпуснало, яйцеснасянето и развитието на семейството върви усилено.
Подмяна
Към края на месеца се извършва основна подмяна на старите презимували пчели с нови. Появява се и първото търтеево пило. Не е необходимо да се бърза с отзимяването. Предварително са подготвени необходимия брой рамки с изградени пити от склада съобразно с броя на пчелните семейства, които ще се прехвърлят така, че всяко семейство да разполага с две изградени пити поне за два корпуса. Много добро средство срещу роевото състояние е разширяването обема на кошерите рано преди главната паша, при затопляне на времето, както и използването на помощни майки. При многокорпусните кошери, след като двата корпуса са
изпълнени с пчели и пило, обемът се увеличава с трети корпус с изградени пити и восъчни основи. При кошера Дадан-Блат, след като плодникът е изпълнен с пчели, нектар и прашец и има 8-9 пити пило, обемът се разширява, като се поставя втори корпус или магазин за залагане на пило.
Цъфтеж
През април средните месечни температури се повишават бързо, като за отделни райони на страната са между 8 и 14°С . Състоянието на времето през април е много важно за пролетното развитие на пчелните семейства преди главната паша. В този период разцъфтяват всички овощни видове - круша, слива, праскова, череша, ябълка, орех и др.; горските видове – върби, тополи, ясен, бук; тревни растения - глухарче, лепка, гергьовче, горска съсънка и др., от които пчелите събират прашец и нектар. За пчеларите месец април е един от най-интензивните в годината - полагат се грижи за нормалното развитие на пчелните семейства и където е необходимо, се разширяват с много внимание да не се простуди пилото - предпоставка за поява на европейски гнилец при внезапно застудяване на времето. Води се борба с увеличението броя на търтеите и тяхното пило. Един търтей изяжда храна колкото за три пчели работнички, търтеевото пило заема площи в средните пити, където е най-топло и така намалява място за пилото на пчелите 5 работнички.

2 пчелни семейства опрашват 10 дка градина

Отглеждането на голям брой търтеи е фактор за естествено роене. Добрият пчелар трябва да поддържа оптимален брой търтеи, необходими за нормалното оплождане в семейството. Добро средство срещу роевото състояние е разширяването обема на кошерите рано преди главната паша, при затопляне на времето, както и използването на помощни майки. При многокорпусните кошери, след като двата корпуса са изпълнени с пчели и пило, обемът се увеличава с трети корпус с изградени пити и восъчни основи. Пчелните семейства се транспортират от прецъфтелите към насажденията с интензивен цъфтеж или друго подходящо място. За добро опрашване са необходими поне 2-3 пчелни кошера на 10 дка овощна градина.