0

Н овият председател на парламентарната комисия по отбрана на Дания Насер Хадер призова да се премине към атаки по Русия в киберпространството, става ясно от интервю на Хадер пред Danmarks Radio.

Новият председател на парламентарната комисия по отбрана на Дания Насер Хадер призова да се премине към атаки по Русия в киберпространството, става ясно от интервю на Хадер пред Danmarks Radio.

След като стана известно, че Русия атакува целия свят, време е да се премине от стратегията на отбрана към нападение, коментира Хадер. "Тази групировка Fancy Bear – тя е тясно свързана с руското военно разузнаване. Те се намесват в американските избори, така че първата работа трябва да е да се атакува тяхната база данни“, казва Хадер. Той допълва, че напълно се доверява на изводите на американските спецслужби, които твърдят, че Fancy Bear са финансирани от руското правителство. „Въпреки че руснаците твърдят, че това е частна хакерска групировка, всички знаят, че те са на подчинение на руското военно разузнаване, трябва да им покажем, че ние няма да търпим това, казва Хадер. Според него предприетите действия трябва да се подберат внимателно и да се разработят методи за атака от специалисти. „Трябва да бъдем внимателни“, казва Хадер.

Представител на Социал-демократическата партия на Дания Хенрик Дам Кристенсен призна, че Дания не бива вечно да си крие главата в пясъка и трябва да обмисли действия за атака в киберпространството.

През изминалата седмица Великобритания, Холандия и САЩ обвиниха Русия в участия в кибератаки на различни организации. Предполагаеми "офицери от ГРУ" са обвинени за опит за кибератаки ан британското министерство на външните работи, на Организацията по забрана на химическото оръжие и по атака на ядерната компания Westinghouse, както и антидопинговите агенции и спортните федерации на различни страни.