Гражданите на Дания могат да се възползват от много добра оферта за ипотека – датска банка предлага ипотеки с негативен лихвен процент от -0.5%, с което на практика моли клиентите си да заемат пари, за да купят жилище.

Банка „Jyske”, която е и третата най-голяма в страна, обяви тази седмица, че клиентите й ще могат да се възползват от ипотека със срок 10 години и лихва -0.5%, което означава, че

хората ще връщат по-малко пари, отколкото са взели.

Или казано с прости думи: ако купите къща за 1 млн. долара и изплатите заема си за 10 години, то ще върнете само 995 000 долара. Важно е да се отбележи, че въпреки добрите лихвени проценти, то банките начисляват много такси, с което е възможно гражданите все пак да върнат повече пари, пишат от Business Insider. „Това е една нова глава в историята на ипотеките“, коментира икономистът по имоти в банката Миккел Хоегх пред датска телевизия. „Преди няколко месеца бихме казали, че това е невъзможно, но много пъти вече бяхме изненадани, с което се открива нова възможност за притежателите на имоти“, довърши той.

Ниската лихва на „Jyske” е само една в поредицата от добри лихви, които се предлагат в датските банки. Банка „Nordea“, която е и най-големият заемодател в района на Скандинавия, също направи

оферта за ипотека за 20 години с 0% лихва.

Някои датски заемодатели пък предлагат и 30-годишни ипотеки с 0.5% лихва, предават от „Bloomberg“. Според медията подобни предложения са били налични още от май тази година за краткосрочни периоди, но едва сега са били направени достъпни за потребителите. „Никога не е било по-изгодно да заемаш пари“, смята главният аналитик в Nordea Лизе Нитофт Бъргман.

И дори да изглежда странно, че банките раздават така парите си, то има рационална причина зад това. Финансовите пазари се намират в едно несигурно, волантативно положение в момента. Фактори за това включат обтегнатите търговски отношения между САЩ и Китай, Брекзит, както и постепенното забавяне на икономиките навсякъде по света, по-точно в Европа.

Много от инвеститорите усещат възможен срив в бъдеще.

Затова и някои банки са готови да предлагат с отрицателни лихви, с което приемат, че може да имат по-малка загуба, отколкото по-голяма, ако бяха предложили по-високи лихви. „Неприятна мисъл е, че има заемодатели, които са готови да предложат пари за 30 години и да получат 0.5% от тях обратно“, коментира Бъргман. „Това показва колко са изплашени инвеститорите от сегашната ситуация на финансовите пазари и че очакванията им са да мине доста време преди нещата да се нормализират“, завърши аналитикът.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Окончателно: 350 млн. лв. за ваучерите за храна

В бюджета за догодина са заделени 350 млн. лв. за ваучерите за храна. Предложението е на председателката на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. То бе подкрепено с 159 гласа “ЗА”, 21 се обявиха против, а 11 се въздържаха по време на обсъждането в зала на „Бюджет 2020“ днес.

След години „Бонус-малус“ ще включва щети и липса на застраховка (ОБНОВЕНА)

Обхватът на модела „бонус-малус“, който ще определя цената на полицата „Гражданска отговорност“, постепенно ще се увелича. Никъде по света системата не работи в толкова ограничен вариант и предложението на Комисията за финансов надзор (КФН) ще помогне за подобряване на пътната безопасност, но няма да вдигне цените на полиците, твърдят застрахователите.

До края на декември земеделците избират как да се облагат доходите им

Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2020 година, напомнят от Национална агенция за приходите /НАП/.