Гражданите на Дания могат да се възползват от много добра оферта за ипотека – датска банка предлага ипотеки с негативен лихвен процент от -0.5%, с което на практика моли клиентите си да заемат пари, за да купят жилище.

Банка „Jyske”, която е и третата най-голяма в страна, обяви тази седмица, че клиентите й ще могат да се възползват от ипотека със срок 10 години и лихва -0.5%, което означава, че

хората ще връщат по-малко пари, отколкото са взели.

Или казано с прости думи: ако купите къща за 1 млн. долара и изплатите заема си за 10 години, то ще върнете само 995 000 долара. Важно е да се отбележи, че въпреки добрите лихвени проценти, то банките начисляват много такси, с което е възможно гражданите все пак да върнат повече пари, пишат от Business Insider. „Това е една нова глава в историята на ипотеките“, коментира икономистът по имоти в банката Миккел Хоегх пред датска телевизия. „Преди няколко месеца бихме казали, че това е невъзможно, но много пъти вече бяхме изненадани, с което се открива нова възможност за притежателите на имоти“, довърши той.

Ниската лихва на „Jyske” е само една в поредицата от добри лихви, които се предлагат в датските банки. Банка „Nordea“, която е и най-големият заемодател в района на Скандинавия, също направи

оферта за ипотека за 20 години с 0% лихва.

Някои датски заемодатели пък предлагат и 30-годишни ипотеки с 0.5% лихва, предават от „Bloomberg“. Според медията подобни предложения са били налични още от май тази година за краткосрочни периоди, но едва сега са били направени достъпни за потребителите. „Никога не е било по-изгодно да заемаш пари“, смята главният аналитик в Nordea Лизе Нитофт Бъргман.

И дори да изглежда странно, че банките раздават така парите си, то има рационална причина зад това. Финансовите пазари се намират в едно несигурно, волантативно положение в момента. Фактори за това включат обтегнатите търговски отношения между САЩ и Китай, Брекзит, както и постепенното забавяне на икономиките навсякъде по света, по-точно в Европа.

Много от инвеститорите усещат възможен срив в бъдеще.

Затова и някои банки са готови да предлагат с отрицателни лихви, с което приемат, че може да имат по-малка загуба, отколкото по-голяма, ако бяха предложили по-високи лихви. „Неприятна мисъл е, че има заемодатели, които са готови да предложат пари за 30 години и да получат 0.5% от тях обратно“, коментира Бъргман. „Това показва колко са изплашени инвеститорите от сегашната ситуация на финансовите пазари и че очакванията им са да мине доста време преди нещата да се нормализират“, завърши аналитикът.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Владислав Горанов: НАП има средства да плати глобата си

Националната агенция за приходите (НАП) има достатъчно средства, за да плати глобата, която Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) смята да наложи следващата седмица, обяви вчера финансовият министър Владислав Горанов, който придружаваше премиера Бойко Борисов за откриването на рудник "Ада тепе" край Крумовград. Причина за нея е изтичането на личните данни на над 5 млн. българи.

Обявиха ликвидацията на фалиралия „Олимпик“

Решението за откриване на производство по ликвидация на „Olympic Insurance Co. Ltd“ - кипърското дружество, което извършваше дейност на територията на България чрез "Застрахователна компания Олимпик - клон България", е публикувано в официалния вестник на Република Кипър, съобщиха от Комисията за финансов надзор /КФН/.

Потребителските кредити у нас с над 10% ръст за година

Потребителските кредити у нас са нараснали с 11.2% през юли 2019 г. в сравнение със същия период предходната година. Сегашният им размер е 9.783 млрд. лв. като е налице 10.6% годишно повишение през шестия месец на годината, показват данни на Българска народна банка (БНБ).