Датчици следят отварянето на над 8500 шахти в София

След трагедията с 16-годишното момче, загинало от токов удар

Датчици следят отварянето на над 8500 шахти в София

Опасват ги до края на годината, общината ги поставя на над четвърт от всички в столицата

До края на годината над 8500 шахти на светофарите в София ще бъдат опасани с датчици, които ще следят за нерагламентираното им отваряне. Това става ясно от писмен отговор на кмета на града Йорданка Фандъкова във връзка със стопанисването и контрола върху шахтите, собственост на общината.

От отговора на кмета става ясно, че 34 000 е приблизителният брой на шахтите, които обслужват уличното осветление и светофарните уредби в София. Експлоатационните дружества „Софийска вода“ и „Топлофикация“ притежават общо 70 000 шахти, от които се обслужват различни съоръжения, свързани със снабдяването на гражданите с вода и топлинна енергия. „По мое искане през тази година Столичната община чрез дирекция „Управление и анализ на трафика“ започна изпълнението на проект за поставяне на датчици на 4000 шахти на светофарни уредби. Предвиждаме до края на годината с датчици, които сигнализират при нерегламентирано отваряне, да са над 1/4 от всички тях“, посочва градоначалникът. При монтажа се поставя допълнителен изолационен капак, извършва се номериране на кабелите, поставя се датчик, който подава сигнал в реално време. Като следващ етап общината планира контрол на достъпа и на шахти, които обслужват уличното осветление. Искането на Фандъкова датчици да следят отварянето на шахтите дойде, след като на 14 февруари 16-годишно момче загина след токов удар от оголен незаконен кабел, прокаран през шахта до светофар на бул. „Иван Гешов“. Тогава стана ясно, че кабелът убиец е захранвал незаконен павилион.

След трагедията от общината обясниха, че проверката за случилото е засегнала всички обекти на тротоара пред болница “Св. Иван Рилски”. Три от тях са поставени с издадени документи от район „Триадица“, като за два има проведен конкурс и сключен договор, по който се получава наем от тях. В документите за поставянето им са открити пропуски и нарушения. Те нямат удостоверения за въвеждане в експлоатация. За другите два обекта болницата е сключила договори за наем с търговски дружества също са напълно незаконни - без схеми за поставяне и без да са въведени в експлоатация. „Цялата проверка, както и всички документи, които са относими към случая, са изпратени на компетентните разследващи органи“, обяснява Фандъкова в отговора си.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.