0

Д атската лява партия Социалистическа народна партия иска дебат дали да бъде забранено производството и продажбата на френския деликатес от гъши дроб фоа гра в Европейския съюз.

Датската лява партия Социалистическа народна партия иска дебат дали да бъде забранено производството и продажбата на френския деликатес от гъши дроб фоа гра в Европейския съюз.

Партията, част от алианса на управляващите социал-демократи иска забрана на фоа гра в ЕС и определи производството му като варварско.

„Това е един от най-варварските начини, по който може да се произвежда храна. Тези птици са третирани много и не мисим, че това е окей“, каза говорителят на партията Карл Валентин.

Датчаните всъщност вече морално са отхвърлили това в голяма степен. Консумацията в Дания пада бързо, а в страната производството на деликатеса е вече забранено, продължаа Валентин.

Въпреки това вносът на фоа гра не е забранен, тъй като такава забрана противоречи на законодателството на ЕС за общия пазар.

Производството на фоа гра е свързано с угояване на гъски и патици две седмици преди клането им. Това води до развитие на заболяването омазнен черен дроб, като органът се увеличава до 6 пъти над нормалния му размер. 90 процента от деликатеса сега се произвежда от гъски.