Дарт Вейдър бие звънеца в училище

Рап и рок дават начало и край на учебния час

Дарт Вейдър бие звънеца в училище

Деца избират мелодиите в София и Шумен, школските камбани замлъкнаха в Кюстендил

Музиката, която известява появата на Дарт Вейдър във всеки епизод на „Междузвездни войни“, смени класическия звънец в някои училища. Проверка на „Телеграф“ показа, че в много школа из страната учениците сами избират каква музика да слага начало и край на учебните часове. Тя може да бъде рок, рап или от детски песнички. 

„Звънецът ни е с различна мелодия на влизане в час и на излизане“, разказа пред „Телеграф“ Деница Кожухарова, зам.-директор на Националната природо-математическа гимназия.

Заявки

Ученическият съвет приема заявките с желанията на децата и така се определя коя мелодия ще слага начало и коя край на учебния час. Музиката се сменя през определен период от време, а когато наближат празници, се търси тематично звучене. В момента мелодията на „Мисията невъзможна“ слага край на учебния час, тази на Дарт Вейдър дава старта. От 10 години началото и краят на часовете в най-голямото училище в Шумен СУ „Сава Доброплодни“ вместо с традиционен звънец с бобина, чукче и две камбанки се оповестява от електронно устройство с различни мелодии. Училището беше сред пионерите в смяната на аналоговите звънци, а реформата била извършена по искане на учениците в края на учебната 2010-2011 година. Децата се оплакали, че стандартният звънец ги стресирал с пронизителния си звън. „Плейлистата“ се избира с участието на учениците и се зарежда в компютър, а от там се подава на цялата аудиомрежа от високоговорители в кабинетите и двора на училищата. Когато звънецът бие, се чува във всички кътчета, в близката Градска градина и в съседните училища. Освен с мелодия звънецът напомня и с аудиотекст, че наближава началото на учебния час. Гласът на „диктора“ е на вече бившата преподавателка по български език и литература Хриска Лазарова.

Патриотично

„Когато отбелязваме важни дати от националния календар, звучат песни и мелодии, които са препратка към тези дати“, разказа директорът на училището д-р Албена Иванова-Неделчева. Така например патриотични мелодии звучат в седмиците преди 19 февруари, датата, на която България почита гибелта на Васил Левски, или седмицата преди националния празник 3 март. „Децата усещат смяната и правят връзка с повода, заради който звучи различна мелодия“, обяснява директорката. Ако се случи учебен ден 1 юни, часовете започват и свършват с детски песнички. Имало е случаи, когато звънецът рапира. През 2014 година в чест на второто място на учениците от „Савата“ Хасан и Ибрахим Игнатови на детската „Евровизия“ в училището беше обявена празнична седмица, а звънецът ехтеше с „Планетата на децата“, с която близнаците и Крисия от Разград се представиха в Малта. Учители с графици пък изместиха школските звънци в училищата в Кюстендилско, установи репортерска проверка на „Телеграф“. Още през миналата учебна година заради пандемията школските звънци замлъкнаха заради въведените мерки. Например в едно от елитните училища в Кюстендил часовете за учениците от първи до четвърти клас започват в 8.10 часа. Учебните занятия за децата от 5-и до 7-и клас стартират в 8.20 часа. Именно поради различното време на започване на часовете и приключването им училищните звънци вече не работят.

Носталгия

„В нашето училище са раздали графици на всички ученици. Учителите също разполагат с тях. За да не се объркваме с по-малките и постоянно да бие звънецът, учителите ни казват кога сме в междучасие. Отделно и ние самите следим по график разписанието, за да не закъсняваме“, обяснява седмокласничката Николета. Тя, както и връстниците й, казва, че училищният звънец й липсва. „Още от миналата учебна година въведоха да влизаме в училище през различни входове, за да няма струпване на голям брой ученици. След това промениха и старта на часовете по същата причина. Каквото и да кажем обаче, училищният звънец ни липсва най-малкото, че ни подсказваше за началото и края на часовете“, казва още кюстендилската ученичка.

Класическият удря 76 децибела

Класическите звънци с две камбанки се произвеждат в предприятие в Ковачевци, Пернишка област, и могат да бъдат открити за продажба в специализирани портали за учебно оборудване в почти цяла Европа. Въпреки модата на мелодийните звънци традиционният под името ЗА-2 се продава като средство за акустична сигнализация в училища, кина и ведомства. Звънецът се захранва с напрежение от 220 волта, а на метър от него звуковото налягане надхвърля 76 децибела.

По темата работиха: Райна Харалампиева, Крисимир Крумов, Северина Иванова

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.