Дариткова: Правителството трябва да изкара мандата си, готвим се за редовни избори
2

Дариткова: Правителството трябва да изкара мандата си, готвим се за редовни избори

ГЕРБ сме в абсолютното си право да отстояваме своите позиции и тези на нашите избиратели. Ние сме легитимно избрани на последните избори и съгласно законите и Конституцията на страната имаме право да упражняваме мандата до февруари месец.Това  е заявила шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова на областното събрание на партията в Смолян, става ясно от неин пост във Фейсбук.

 Трябва правителството да изкара мандата си, да се проведат редовни избори и партията се готви усилено за тях, казва тя.

По думите й има протест с разнопосочни искания, включително и за оставка на правителството и главния прокурор. Според нея той е предвождан от Румен Радев, който бил най-високопоставеният говорител на протеста.

Дариткова изтъква, че провокациите не спират и целят да изнервят обстановката, но коренно различна е ситуацията на жълтите павета и в другите населени места.

"Тук хората разсъждават рационално и разбират всички предизвикателства, като резултат от коронакризата през зимните месеци. Социалните и икономическите последствия все още не са достигнали максималния си мащаб.  Всичко това изисква държавата да си е на мястото и да реагира адекватно, да има Народно събрание, което да може да променя законите така, че да се адаптират към всички предизвикателства на кризата", аргументира се тя.

Тя пояснява, че има известно неразбиране в резултат от спекулации по идеята за свикване на ВНС. Дариткова напомня, че протестът започнал именно с искане за свикване на ВНС. Когато го заявили пък, протестиращите на свой ред решили, че не се налага свикване на ВНС и заявили, че ГЕРБ с този ход иска да печели време.

"Това не е така. Идеята да се организира по друг начин държавата и взаимоотношенията между трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, може да се случи именно през обсъждане на нова Конституция. Всички спекулации, които донесоха доста дивиденти на извънпарламентарни сили, например с намаляване броя на депутатите, могат да се решат само през ВНС", смята Дариткова.

Според нея 30 г. след промените, нашата Конституция се нуждае от адаптиране. Именно затова внесли и проект.

"Но този проект се внася само заради изискванията на Конституцията. В нея изрично е записано, че ако искаме да свикаме ВНС и търсим мнозинство от 160 народните представители, задължително това върви с проект за нова Конституция. Този проект няма да бъде Конституцията, която би се приела от едно следващо ВНС, но сме длъжни да внесем такъв проект и това направихме благодарение на подписите, които събрахме", обяснява още Дариткова.

Тя изтъква, че сега се гласуват много важни закони, включително и за преодоляване на кризата, но от всяко нещо опозицията се опитвала да произвежда скандали и да прави грешна интерпретация.

Другата спекулация била е, че с въвеждането на хартиени бюлетини ГЕРБ цели да фалшифицира изборите.

"Не можем категорично да разчитаме на машините във вида, в който са възприети на предишните избори, за да гарантираме правото на глас на всеки български гражданин. Никой не може да даде гаранция, че машината няма да се повреди и че ще бъде възможно да се подмени в съответната секция", казва още Дариткова. Тя напомня за доклада на ЦИК за проблемите в ИК и затова се наложило да дадат възможност за вот с хартиена бюлетина и с машина, за да може всеки гражданин да упражни гласа си.

Накрая тя заключва, че парламентарната група на ГЕРБ е в кондиция, с максимално присъствие в пленарна зала. Работи добре с коалиционните партньори, макар и понякога в емоционален диалог.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.