Дариткова: Най-важно е да се обезпечи системата на здравеопазването

Дариткова: Най-важно е да се обезпечи системата на здравеопазването

В условията на COVID-19 е най-важно да се обезпечи кадрово системата на здравеопазването. Това заяви в Плевен д-р Даниела Дариткова, председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание, която се срещна с лекари, ръководители на здравни институции и звена в областния център и региона.

По думите й COVID-19 поставя на изпитание всяка една от системите в обществото, но най-вече здравната система, подчерта тя. "Ние сме призвани да пазим живота и здравето на гражданите, на работещите в системата. Трябва бързо да се реагира на всяко ново предизвикателство. Най-важното според мен е да обезпечим кадровото обезпечаване на системата. Надявам се, че това няма да бъде проблем за Плевен, защото Плевенска област е с най-голямо присъствие на лекари, според данните от статистиката. Трябва ни сериозна гъвкавост - да подпомагане основно лечебните заведения за болнична помощ", изтъкна д-р Дариткова.

Според нея предизвикателства има и в извънболничната и в спешната помощ. Тя посочи, че в бюджета на НЗОК, който ще бъде евентуално представен следващата седмица, са предвидени 343 милиона за различните сфери на здравеопазването.

"Надявам се, че това ще гарантира финансова стабилност и ще даде възможност да се продължат мерките, които досега са реализирани. Предвиждат се мерки, които ще дадат допълнителна подкрепа на по-големите болници, които ще изпълняват функции за лечение основно за пациенти с Ковид - 19. Ще имаме и други, социални мерки, които ще касаят ангажираните в регионалните здравни инспекция и здравните каси, защото те също са част от системата за справяне с предизвикателството коронавирус. В следващия бюджет ще намери отражение и тази финансова подкрепа", изтъкна тя.

"Епидемията заема основно нашето внимание. Всичко останало като намерения за реформа и промяна трябва да почака известен период от време. Епидемията е шанс да видим как нашата здравеопазна система изглежда в рамките на това предизвикателство и в неговите рамки ще се определи значимостта на всяко едно лечебно заведение. Това ще позволи да анализираме как да се реформира системата, за да бъде тя наистина полезна и ефективна към пациентите", отбеляза д-р Дариткова.

Тя заяви, че най-важното, което трябва да се внуши на цялата българска общественост е, че трябва да сме отговорни и дисциплинирани. "Отговорността е индивидуална на всеки един от нас. Важно е да казваме на обществото, че трябва да спазваме противоепидемичните мерки, които категорично са доказали своята ефективност на този етап - дистанция, дезинфекция, дисциплина, носене на лични предпазни средства, отговорност при събиране на големи групи хора, отговорност по отношение на медиците, за да могат те да се борят за здравето и живота на всички останали български граждани", каза още тя.

В срещата участва и зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.