0

Н ай-известните близнаци в българския театър Дарин и Деян Ангелови ще разказват „Приказки за Крали Марко“ за децата навръх 24 май, пише в днешния "Арт Телеграф".

Със запис от зала „България“ звездите на Народния театър ще запознаят най-малката и любопитна аудитория с творчеството на едни от най-значимите български композитори, събрано в един концерт, който ще бъде излъчен във Фейсбук страницата на Филхармоннията от 11 ч.

Най-известните близнаци в българския театър Дарин и Деян Ангелови ще разказват „Приказки за Крали Марко“ за децата навръх 24 май, пише в днешния "Арт Телеграф".

Със запис от зала „България“ звездите на Народния театър ще запознаят най-малката и любопитна аудитория с творчеството на едни от най-значимите български композитори, събрано в един концерт, който ще бъде излъчен във Фейсбук страницата на Филхармоннията от 11 ч.

В концерта със свои авторски изпълнения ще се включат и виртуозите Теодосий Спасов и Георги Андреев. А Софийската филхармония ще свири под диригентската палка на маестро Павел Златаров. Спектакълът е част от музикално-образователната програма "Фортисимо фамилия“ и е посветен на българските музикални класици. „Нашите концерти винаги обещават незабравимо музикално преживяване за малки и големи“, съобщават организаторите. Дарин и Деян Ангелови пък се включват с охота в представлението. Още от деца те са потопени в изкуството и съзнават ясно колко е важно то да навлиза в живота на подрастващите от най-ранна възраст. „Когато децата слушат различни видове жанрове и стилове музика, те успяват да изградят свои лични предпочитания, които да не бъдат ограничавани от общо възприети норми, например че класическата музика е „трудна“ за слушане“, казва Деян. “Подходът в тези концерти е много забавен, иновативен и изцяло съобразен с етапите на детското развитие. При тези срещи децата обогатяват знанията си и любопитството им расте", споделя Дарин.

Приказка

Организаторите готвят още един подарък за децата – симфоничната приказка „Петя и Вълкът“. В ролята на двамата герои ще се въплътят друго двама обичани актьори – Иван Юруков и Мая Бежанска, които малчуганите могат да гледат на 10 май от 11 ч във Фейсбук страницата на Софийска Филхармония. Музикалната приказка за “Петя и Вълкът” е написана от самия Сергей Прокофиев през 1936 година и целта й е да запознае най-малките слушатели с това как звучат основните музикални инструменти в симфоничния оркестър. Но както винаги нещата в Зала България не са точно такива каквито са известни на всички по света. Нашият Вълк (Иван Юруков) не е толкова страшен, а самата Петя (Мая Бежанска) може да разказва приказки не по-лошо от музикалните инструменти.