Дариха модерна операционна маса за 22 000 лева на Детска хирургия в Пловдив
2

Дариха модерна операционна маса за 22 000 лева на Детска хирургия в Пловдив

Един от първите пациенти - момченце на 6г. с тестис в корема, правят на нея по 10 операции на малчугани на ден, старата била на 40 години

Нова супер модерна операционна маса за 22 000 лева дариха от клуб „БМВ” и движението „5 km run” на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив. Дарението е за 22 000 лева, като от фирмата доставчик също направили немалка отстъпка. Новата операционна маса заменя 40-годишна, която е била буквално на възрастта на Клиниката. Това съобщиха на съвместна пресконференция началникът на Клиниката по детска хирургия проф. д-р Пенка Стефанова, Красимир Ацалов – член на УС на клуб „БМВ” и Мирослав Кузмов от „5 km run”.

„Сърцето на всяка една операционна зала е операционната маса. Тя ни беше много нужна. Когато има цел, се намират пътища, а целта ни бе богоугодна за всички деца. Едни хора бягаха, други танцуваха и пяха, за да стане дарението факт. Обединените усилия водят до доброто. Тази операционна маса, която ни дариха, ни бе копнеж”, призна проф. Стефанова.

По думите й на ден на новата придобивка вече се правят по 10 операции на мъници. Само на 10 октомври екипът в Клиниката е помогнал на две момченца със задържани в корема тестиси, на деца с хернии и хемангиоми. Едното от момченцата със задържан тестис в корема е било на 6 години и според лекарите малко късно е доведено за операция. Въпреки това и тази, а и останалите 9 хирургически интервенции са били успешни.

„Масата е удобна както за пациентите, така и за хирурзите, защото се регулира по височина и наклон. Наред с това тя става и за конвенционална, и за лапароскопска хирургия”, посочиха от Клиниката. Оттам дадоха за пример 9-часова операция на тумор на дете, която лекарите и сестрите са правили на старата операционна маса, като обясниха, че задвижването при нея е било механично. Новата операционна маса може да работи дори когато спре токът, защото има акумулатори.

Пловдивската Клиника по детска хирургия е първата в страната и една от първите създадени преди години в Европа. „Чест е за Пловдив, чест е и за България съществуването на тази клиника. И все още има страни в света, в които няма детска хирургия и децата умират”, каза проф. Стефанова. Дарителите пък признаха, че съдбата случайно ги е обединила в общата кауза. Както от клуб „БМВ”, така и от „5 km run” преди няколко месеца са започнали самостоятелни инициативи да подпомогнат Клиниката. Когато обаче разбрали, че лекарите там имат нужда от нова операционна маса, двете инициативи се обединили, за да съберат повече средства.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.