Дарение от Париж зарадва бъдещи компютърни асове

Дарение от Париж зарадва бъдещи компютърни асове

С по две свои произведения - автобиографичната „Устрем и воля“ и трактатът „В защита на алтруизма“, зарадва учениците от първия випуск на новата професионална гимназия по компютърни науки и математически анализ 93-годишният проф. Минко Балкански, който наскоро стана официален патрон на старозагорското школо.

Всяко едно от томчето е надписано лично за получателя му, като живеещият постоянно във Франция меценат е написал: „Приемете с моите най-искрени пожелания тези две книги! Уверен съм, че с тях Вие ще сте още по-устремени, по-волеви. С повече алтруизъм бъдете още по-щастливи!“.

Петдесет и двама са първите възпитаници на гимназията, веднага след първата учебна година се очаква броят им да бъде удвоен. Със средства от бюджета на МОН беше реновирана една от старите училищни сгради, където се провеждат занятията, предстои т.г. да бъде изградено и общежитие.

В едно от интервюта си преди време роденият в старозагорското село Оряховица учен, който е професор хонорис кауза на  СУ „Свети Климент Охридски“, Американския университет , НБУ и старозагорския Тракийски университет, заяви: "Аз по принцип съм противник на държавата. Дори мога да кажа, че от младини споделям идеалите на анархистите. Аз съм за държава, но без чиновници. Или да го кажа по-друг начин – съм за държава, в която всеки един от поданиците й ще бъде чиновник, но само за по час или два през деня. А през останалото време ще работят за себе си. И съм убеден, че все някой ден ще настъпи такъв момент. Давам едно 50 години от днес нататък.“

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.