Правителството на Нова Зеландия има намерение да въведе данък парникови газове в сферата на производството на торове и животновъдството. Националната асоциация на фермерите приветства проекта, но предупреди, че не бива фермерите да бъдат обременявани прекалено строго, пише agrarheute.com.

Нова Зеландия иска да се превърне във въглеродно неутрална до 2050 г. Да се реализира тази цел е невъзможно без значителен принос от страна на селскостопанския сектор, доколкото неговият дял е почти 50% от всички парникови газове, генерирани в страната. В момента правителството съвместно с фермерските асоциации разработва „План за действие за намаляване на парниковите емисии в селското стопанство“.

 

Съгласие

 

Чиновниците и представителите на земеделския сектор принципно са се съгласили от 2025 г. на ниво фермерски стопанства количеството на парниковите газове да се регистрира, а животновъдите да плащат за правото да замърсяват атмосферата. При въвеждането на новия данък правителството първоначално ще предостави безплатно 95% от норматива за замърсяване.

По данни на Министерство на околната среда на Нова Зеландия при настоящ размер на данъка за парникови газове, еквивалентен на 16,50 евро/тон CO2, аналогичният данък за фермерите ще бъде само 0,6 евроцента за килограм произведено говеждо месо или мляко на прах и по-малко от 1 цент за овче месо.

 

Допълнително

 

Допълнително ще бъдат разгледани административните разходи и разходите на фермерите за понижаване на парниковите емисии. Например, ако емисиите са под установената норма или фермерите прилагат екологични мерки, такива като засаждане на дървета, те ще получават компенсация от бюджета.

До 2025 г. система за контрол на парниковите емисии е планирано да бъде въведена във всяка една животновъдна ферма и преработвателно предприятия за месо и мляко.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Системата Black Block пести 70% от разходите за енергия

Слънце и ток сушат евтино билки

Системата Black Block пести 70% от разходите за енергия

Португалски фермери внедриха иновативна система за сушене на билки чрез слънчева енергия, съобщават от EIP AGRI. „С нашите 34 ха земя сме най-големият износител на билки в Португалия. Ние отглеждаме различни видове билки, като лимонена трева, мента, мащерка и френски естрагон “, казва Гонсало Коста Мартинес.

Защитете ги с торф или мулч

Сега се заравят луковиците в градината

Защитете ги с торф или мулч

Най-благоприятно време за заравяне на луковиците в градината е през септември.

Ако садите нарциси в лехи, разстоянието между редовете трябва да бъде около 20 см. В редицата луковиците се садят на 10-15 см една от друга.

Полейте обилно тревния килим, за да се възстанови от жегите

Да засадим теменужки и незабравки

Полейте обилно тревния килим, за да се възстанови от жегите

Септември е важен месец за градината. Тогава настъпва край на летния сезон, започват есенните температури, които предполагат да положим повече грижи, ако искаме да се радваме на здрава растителност в градината.