Правителството на Нова Зеландия има намерение да въведе данък парникови газове в сферата на производството на торове и животновъдството. Националната асоциация на фермерите приветства проекта, но предупреди, че не бива фермерите да бъдат обременявани прекалено строго, пише agrarheute.com.

Нова Зеландия иска да се превърне във въглеродно неутрална до 2050 г. Да се реализира тази цел е невъзможно без значителен принос от страна на селскостопанския сектор, доколкото неговият дял е почти 50% от всички парникови газове, генерирани в страната. В момента правителството съвместно с фермерските асоциации разработва „План за действие за намаляване на парниковите емисии в селското стопанство“.

 

Съгласие

 

Чиновниците и представителите на земеделския сектор принципно са се съгласили от 2025 г. на ниво фермерски стопанства количеството на парниковите газове да се регистрира, а животновъдите да плащат за правото да замърсяват атмосферата. При въвеждането на новия данък правителството първоначално ще предостави безплатно 95% от норматива за замърсяване.

По данни на Министерство на околната среда на Нова Зеландия при настоящ размер на данъка за парникови газове, еквивалентен на 16,50 евро/тон CO2, аналогичният данък за фермерите ще бъде само 0,6 евроцента за килограм произведено говеждо месо или мляко на прах и по-малко от 1 цент за овче месо.

 

Допълнително

 

Допълнително ще бъдат разгледани административните разходи и разходите на фермерите за понижаване на парниковите емисии. Например, ако емисиите са под установената норма или фермерите прилагат екологични мерки, такива като засаждане на дървета, те ще получават компенсация от бюджета.

До 2025 г. система за контрол на парниковите емисии е планирано да бъде въведена във всяка една животновъдна ферма и преработвателно предприятия за месо и мляко.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

 Колекционери са закупили вече 11 бутилки от еликсира

€35 000 за най-скъпото вино

Колекционери са закупили вече 11 бутилки от еликсира

Най-скъпото вино на света за миналата година не е нито италианско, нито френско, а еликсир от Унгария.

Безплатна регистрация на свинете в задния двор

Облекчава се режимът за регистрация на личните стопанства, след като Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Дребните семена  се посипват върху почвата, едрите се засяват надълбоко

Сеем карамфил и лобелия, за да ни радват напролет

Дребните семена се посипват върху почвата, едрите се засяват надълбоко

Градинарите през януари вече нямат търпение да засадят нещо и с това да
приближат откриването на летния сезон.