Данъчните влизат в клас

Като част от новата програма за развитие на младежта

Данъчните влизат в клас

Ще учат децата как да си плащат налозите и да си правят бюджета

Данъчните служители ще влязат в клас, за да учат децата на финансова и гражданска отговорност. Това предвижда Национална агенция за младежта 2021 – 2030.

В плана се предвижда модернизацията на системата за образование и обучение на най-младите у нас. Според анализа и към момента качеството, приобщаващият характер и съответствието на образованието и обучението с нуждите на пазара на труда продължават да бъдат предизвикателство.

„Демографските тенденции и

увеличаващият се недостиг на умения

означават, че България трябва да инвестира повече в квалификацията на своята настояща и бъдеща работна сила. Показателно е, че основен приоритет на държавната политика е именно образованието и инвестицията в преподавателите, материалната база и техническата обезпеченост на българските училища и университети. То следва да се развива както в областта на формалното обучение, така и в областта на неформалното образование и ученето през целия живот. Образованието е ключов фактор за бъдещето на всеки млад човек, то предопределя активното му гражданско участие, шансовете му за професионална реализация и качествен живот“, пише още в документа.

От него става ясно, че

училището и образованието стоят високо

в ценностната система на младите хора на възраст 15-17 г. 82% от тях ходят на училище, за да получават знания и да се образоват, 60% - за да имат професия. Въпреки това младите хора проявяват критичност по отношение на използваните методи на преподаване, учебната програма, организацията в училище. В документа е записано още, че младите смятат, че подготовката, която получават за своята бъдеща професионална и житейска реализация, е недостатъчна, че практическите часове в училище са малко и че е нарушена връзката между образованието и пазара на труда.

За целта се предвиждат серия от мерки, с които

да се гарантира формално и неформално образование

което развива познавателни, социални и граждански умения. Предвижда се и информиране за професионално развитие, практики и стажове, както и осигуряване на възможности за развитие на професионални умения чрез формално и неформално образование. Друга мярка е насърчаването на кариерното ориентиране на младите хора и информирания избор за бъдеща професия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.